Företagens dom: Toppbetyg för en kommun - den andra sämst i länet
Med hjälp av Demoskop har Svenskt näringsliv undersökt det lokala företagsklimatet i Sveriges alla 290 kommuner för 20:e året. I varje kommun har 200 företag tillfrågats (400 i Kalmar) och totalt har 1 274 företag svarat på enkäten.
För de båda Ölandskommunerna är det vitt skilda världar. Borgholm ökar sitt snittbetyg från företagen från 3,1 till 3,5 är med det på fjärde plats i Kalmar län. Mörbylånga kommun ligger kvar på 2,9 i betyg och är med det sist av de 12 kommunerna i Kalmar län.
– Jätteroligt. Nu får vi först fira sen får vi fortsätta att ringa runt till företagen, sa Borgholms tillväxtchef Anders Magnusson under den digitala presentationen.
I undersökningen har företagen fått svara på hur de ser på 14 olika frågor betygsätta de mellan 1-6. Borgholms kommun ökar i alla utom två kategorier, störst är ökningen i kategorierna ”kommunpolitikers attityder”, ”dialogen med kommunens beslutsfattare” och ”upphandling” där betyget ökar med 0,5.
Borgholm har betyg 3,0 eller bättre (vilket innebär godtagbart) i 10 av 14 kategorier. Bäst är betyget i ”påverkan av brottslighet/otrygghet” (4,2) och sämst i ”upphandling” och ”skolans kontakter med lokala näringslivet” (2,7).
– Ett stort grattis till Borgholm, väl jobbat. Utvecklingen är intressant och vi vet att Borgholms kommun har jobbat aktivt med frågan, säger Svenskt Näringslivs regionchef Ulrika Bennesved.
Kommunens tillväxtchef Anders Magnusson var också nöjd och stolt.
– Vi har en strategi som vi inte ändrat på sedan 2019 och vi kör vidare på den. Nu kommer vi att analysera den här undersökningen och uppdatera planen. Vi har jobbat väldigt mycket med attityder de senaste åren och har gjort det brett.
Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) är även han glad över förbättringen av företagsklimatet.
– En härlig dag idag, först Åkerboskolan och sedan detta. Ett fantastiskt kvitto på att vi är på rätt väg, men vi får inte luta oss tillbaka. Nu är det ännu hårdare arbete som gäller och vi ska komma ihåg att detta är nuläget, säger kommunalrådet till Ölandsbladet.
Hur ska ni fira?
– Det ska vi göra under veckan, all personal i kommunen ska bjudas på tårta. Alla anställda är en del i detta, alla bidrar.
Undersökningen är inte lika rolig läsning för Mörbylånga kommun som med snittet 2,9 (samma som ifjol) hamnar sist av länets kommuner. 34 procent (jämfört med 20 i Borgholm är inte nöjda med företagsklimatet i Mörbylånga kommun.
– Det är inget lysande resultat. Mörbylånga har fastnat på en för låg nivå och på tok för många frågor hamnar under 3,0. Till exempel har tjänstemäns attityder och dialog med beslutsfattare väldigt låga nivåer, säger Johnny Rönnfjord på Svenskt Näringsliv.
Mörbylånga får bara godkänt i fem av de 14 kategorierna, bäst är betyget precis som i Borgholm i ”påverkan av brottslighet/otrygghet” (4,4). Däremot har alla kategorier som handlar politikers och tjänstemäns bemötande och dialog med beslutsfattare under 3,0 i betyg. Alltså inte godkänt.
– Vi vet att vi har ett arbete att göra. Men jag ser att företagen ändå är nöjda med att de får svar på sina frågor, det tar vi med oss. Vi får gratulera Borgholm, vi får se till att ta rygg på er, sa Matilda Wärenfalk, kommunstyrelsens ordförande i pressmötet.
Den totala placeringen bland Sveriges kommuner presenteras i september. Förra året var Borgholm 202:a och Mörbylånga på 274:e plats bland landets 290 kommuner.
Kalmar läns näringslivsranking
Mönsterås 4,1 (0)
Torsås 3,7 (+0,1)
Nybro 3,6 (-0,1)
Borgholm 3,5 (+0,3)
Kalmar 3,5 (+0,1)
Hultsfred 3,4 (+0,1)
Västervik 3,4 (+0,3)
Vimmerby 3,2 (+0,1)
Oskarshamn 3,2 (+0,1)
Högsby 3,2 (+0,5)
Emmaboda 3,1 (0)
Mörbylånga 2,9 (0)
Företagarnas betyg sätts på skalan: 1 = Dåligt 2 = Inte helt godtagbart 3 = Godtagbart 4 = Bra 5 = Mycket bra 6 = Utmärkt.
”Jätteroligt. Nu får vi först fira sen får vi fortsätta att ringa runt till företagen.”Anders Magnusson, tillväxtchef Borgholms kommun