Överklagar beslutet om äldreomsorgsplatser
Överklagan har skickats till Förvaltningsrätten i Växjö, av Henrik Yngvesson (M), Eric Dicksson (KD) samt Sebastian Hallén (L). De tre undertecknade vill nu att Förvaltningsrätten prövar lagligheten i det beslut som kommunfullmäktige tog den 24 februari gällande boendeplatser äldreomsorg.
Det är Kommunallagen, Lagen om offentlig upphandling, Lagen om kooperativa hyresrätter samt EU ́s regler om statsstöd, som de menar att kommunen riskerar att bryta mot.
De menar att ärendet inte har varit tillräckligt utförligt, att ledamöterna i fullmäktigeförsamlingen haft svårt att ta ställning då det bland annat saknats en ekonomisk redovisning samt vilka långsiktiga åtaganden som följer av beslutet.
Att kommunen eventuellt kan behöva tvingas till att ställa ut kommunal borgen till den ekonomiska föreningen har oppositionen tidigt kritiserat.
– Enligt kommunallagen bör detta inte vara görligt, detta då kommunen i så fall kan anses gynna en enskild, i detta fall en ekonomisk förening. Att ställa ut kommunal borgen för flerbostadshus som ägs av bostadsrättsförening eller kooperativ hyresrättsförening är numera inte lagligt. Det finns heller ingen skrivning kring i hur många år en kommunal borgen för fastigheten skulle gälla, vilket i sig är tveksamt att kunna fatta beslut på då det kommer att påverka kommunens ekonomiska utrymme under en lång tid, skriver de.
Vidare menar Henrik Yngvesson, Eric Dicksson och Sebastian Hallén att kommunen genom sitt beslut har för avsikt att kringgå Lagen om offentlig upphandling (LoU) vid upphandling av byggandet eftersom kommunen inte är i majoritet i den kommande föreningsstyrelsen.
I deras överklagan står även att de anser att det finns tveksamheter om beslutet följer lagen om kooperativa hyresrätter då föreningen som bildas ska bestå av de medlemmar som hyr lägenheterna.
– I praktiken går det att ställa frågan om de boende, som i detta fall består av personer med biståndsbedömd rätt till vård och omsorg har den möjligheten att leda och styra en fastighetsförvaltning av ett särskilt boende. Ytterligare en komplikation i ärendet är om kommunen har för avsikt att blockhyra hela fastigheten, för att i sin tur sen hyra ut lägenheterna till de boende. Då är det ytterst tveksamt om lagen om kooperativa hyresrätter följs.
– Vi anser att fullmäktiges beslut om upphandling av partner bör inhiberas under tiden Förvaltningsrätten avgör överklagandet, avslutar de.
Mörbylånga kommuns kommunalråd Matilda Wärenfalk (S) hade under tisdagen inte fått kännedom om överklagan till Förvaltningsrätten.
– Det är självklart för oss att vi kollar upp alla omständigheter med jurist och SKR för att det ska vara förenligt med lagen, det gör vi efter oppositionens kritik från fullmäktige, svarar hon.