Annons

Covid-19: Nya prioriteringar för vaccinationer

Folkhälsomyndigheten meddelade idag på en presskonferens att det införs nya rekommendationer om vilka som ska prioriteras för vaccination mot covid-19.
Öland • Publicerad 4 februari 2021
Det införs nu nya rekommendationer om vilka som ska prioriteras för vaccination mot covid-19.
Det införs nu nya rekommendationer om vilka som ska prioriteras för vaccination mot covid-19.Foto: Arkiv

Syftet är att vaccin först ska gå till dem som har störst behov av skydd mot svår sjukdom. Nu sänker myndigheten den tidigare rekommenderade åldern i den så kallade fas 2 till 65 år. Dessutom lyfts personer med vissa medicinska tillstånd eller sjukdomar in i gruppen, som alltså utvidgas till att omfatta fler än tidigare.

I fas 3 ingår:

Annons

• Personer i åldern 60-64 år.

• Personer i åldern 18–59 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en riskökning, som exempelvis kronisk hjärt-kärlsjukdom, diabetes och Downs syndrom.

• Personer med tillstånd som innebär svårigheter att följa råd om smittskyddande åtgärder.

– Vi har flyttat gruppen 65-69 upp till fas 2 för vi tycker det är angeläget. Åldern betyder mer än vi tidigare trott. Sedan har vi mellangruppen som vi placerat i fas 3, säger Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

I fas 4 ingår övriga personer som är mellan 18 och 59 år.

Sverige är just nu i fas 1 i vaccineringen. Där ingår de som bor på särskilda boenden för äldre, de som har hemtjänst och viss vårdpersonal.

Men snart ska vi gå in i nästa fas, fas 2. Hittills har drygt 264 000 svenskar fått sin första av två vaccinsprutor – men vaccineringstakten kommer att öka i takt med att vaccinleveranserna blir större.

– Denna och nästa vecka kommer 245 000 nya doser. Under februari är prognosen att vi landar på strax över 1 miljon doser, i mars på 1,2 miljoner doser, säger Johan Carlsson.

I samtliga faser av vaccinationsarbetet behöver den som löper störst risk prioriteras, vid brist på vaccin. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att ålder och socioekonomisk utsatthet beaktas i varje fas, och att alla vuxna i Sverige nås av erbjudandet om vaccination. Risken att bli svårt sjuk påverkas av exempelvis födelseland, boendesituation, utbildningsnivå, yrkestillhörighet och ekonomi.

Här saknas innehåll

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons