Beskedet – tiden vid spisen är över: ”Alla är inte kockar”
För exakt tio år sedan infördes insatsen ”att bereda måltid” i Borgholm, att hemtjänstpersonal lagar mat hemma hos omsorgstagarna. Nu är den eran på väg att ta slut, förslaget som socialnämndens arbetsutskott sagt ja till är att inköp av färdiglagade rätter ska ersätta beredning av huvudmål i hemmet.
– Stort steg? Både ja och nej, fler och fler kommuner går den vägen och det ska vara, om jag uppfattat det rätt, det vanligaste sättet idag, säger nämndordförande Joel Schäfer (S) och ser två ”utmaningar” med dagens situation.
– Kvaliteten på det tillagade varierar, vissa är nöjda medan vissa inte varit nöjda och i grund och botten är inte all vår personal kockar.
– Sedan har det gått åt väldigt mycket timmar till att laga mat, cirka 3 000 timmar i månaden vilket motsvarar 18 tjänster. Och vi behöver frigöra de timmarna för att fortsatt kunna erbjuda bra och god vård och omsorg över tid.
I beslutsunderlaget sägs bland annat:
”Myten säger att färdiglagade rätter innehåller färre näringsämnen. Hur näringsrik maten är beror på flera faktorer, exempelvis vilka råvaror den innehåller, hur rätten tillagats, förvaring och återuppvärmning. Det behöver inte skilja mellan mat som lagats hemma och mat som köps färdig.”
Tanken är att de färdiglagade rätterna ska köpas in veckovis från närliggande dagligvaruhandel.
– Det finns vällagad mat i butikerna med bra råvaror och bra näringsinnehåll, kommenterar Joel Schäfer.
Risk för att färdiglagat från butik blir dyrare för omsorgstagaren?
– I teorin ska det inte bli dyrare och det beror ju på vad man köper.
”Det finns vällagad mat i butikerna med bra råvaror och bra näringsinnehåll.”Joel Schäfer (S)
Kostnaden kan leda till att det köps in skräpmat?
– Självklart måste vi säkerställa att man köper bra och näringsrik mat. Och god. Och eftersom många andra kommuner har färdiglagade rätter finns det säkert metoder för att få det rätt.
Frågan när har inget exakt svar idag.
– Men förändringen kommer att ske.
Är tiden för matlagningen därmed ”förlorad” för omsorgstagaren?
– Det får biståndsbedömningen bestämma. Att värma maten ingår, men inte att laga mat från grunden förutsatt att det inte är någon speciell biståndsbedömning som säger så.
Ett drygt hundratal omsorgstagare berörs av förändringen.
– Det här är en väg vi testar och som sedan ska utvärderas, påpekar Schäfer.
I dag tar omsorgstagarna och hemtjänstpersonal tillsammans fram en matsedel samt inköpslista. Inköpen sker kollektivt och Ica packar de kassar personalen sedan kör ut till omsorgstagarna där maten sedan bereds från grunden.
När socialnämnden hade frågan på bordet i dag (onsdag) blev beslutet att återremittera ärendet för djupare analys till nästa nämnd.