Annons

”Företaget mörkar orsaken till nedläggning av Cementa”

– Det är ingen som har fått veta den egentliga orsaken till att Cementa skall läggas ner, säger Lars Alm, chef vid fabriken i Degerhamn 1987-92.
– Heidelbergkoncernen mörkar och kommer med löften fram och tillbaka.
Degerhamn • Publicerad 16 februari 2019
Lars Alm var chef på Cementa i Degerhamn 1987-92. Nu agerar han gentemot sina tidigare chefer för att få Heidelbergkoncernen att ändra sig, och låta Cementa finnas kvar på Öland.
Lars Alm var chef på Cementa i Degerhamn 1987-92. Nu agerar han gentemot sina tidigare chefer för att få Heidelbergkoncernen att ändra sig, och låta Cementa finnas kvar på Öland.Foto: Privat

Lars Alm reagerar starkt mot Heidelbergskoncernens nonchalans gentemot såväl kommunen som de anställda och ortsbefolkningen när beskedet om nedläggning av Cementa kom i höstas.

– På kommunen kunde man läsa i tidningen vad som var aktuellt, de hade inte fått någon information innan dess. Och ortsbefolkningen har inte getts något tillfälle att höra bakgrunden till Heidelbergs beslut och ställa frågor, säger Lars Alm.

Annons

Han var chef vid Cementa i Degerhamn i fem år och säger att han värnar om personalen och om bygden. Han har sommarställe på orten och konstaterar att Cementa är en viktig del för att Degerhamn skall vara en levande ort med nödvändig service.

– Det anmärkningsvärda är att Heidelberg inte har kunnat förklara rent och tydligt varför man vill lägga ner cementtillverkningen i Degerhamn, men ändå behålla hamnen. Jag menar att man mörkar för allt och alla.

Under ett antal år har koncernens utvecklingsavdelning tillsammans med Degerhamnsfabriken utvecklat en miljövänlig cement. I Degerhamn har man, enligt Lars Alm, fått höra att ”den skall tillverkas här”.

– Nu vill de förmodligen flytta den tillverkningen någon annanstans. Det skulle inte förvåna mig om koncernen på sikt vill lägga ner alla fabriker i Sverige.

Hamnen och några få anställda kommer att finnas kvar, vad tror du om det?

– Det är naturligtvis för att Heidelberg vill skeppa in billigt cement från Europa för att sälja i regionen, med lastbilstransporter från Degerhamn och runt om. Om det också innebär att de vill skeppa ut öländsk kalksten – vem vet. En båt in, en båt ut.

Lars har erfarenhet av Heidelbergkoncernen från sitt tidigare arbete och har i dagarna skrivit ett brev till högste chefen i Tyskland och Sverigechefen. Han kräver två saker.

– Jag vill att de masar sig hit och ger en tydlig information till personalen, kommunen, länsstyrelsen och eventuellt andra aktörer.

– Samtidigt måste de ordna ett öppet möte i Folkets hus för att informera lokalbefolkningen och ge tillfälle till att ställa frågor.

”Members of the Heidelberg management who were involved in the decision to close down the cement factory in Degerhamn should immediately come to Degerhamn to discuss the decision with Mörbylånga municipality and the County Administrative Board to give the opportunity to answer all questions concerning the remarkable decision.”

Tror du att det finns en chans till att Heidelbergkoncernen skall kunna ändra sig om nedläggningsbeslutet?

Annons

– Ja, det tror jag. Jag vet att det är fler som agerar nu, och varför skall de egentligen lägga ner? Det finns personal och utrustning och det finns kunskap om hur man kan tillverka den nya miljövänliga cementen.

Kommundirektör Ann Willsund verifierar att kommunen inte fick någon direktrapport om nedläggningen av Cementa.

– Vi visste ingenting förrän vi läste på nätet det som tidningarna skrev på morgonen. Jag ringde upp platschefen och han sa då att han hade haft planer på att kontakta oss efter mötet med personalen.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons