Hjälp – Jag är rädd för min kollega!
Svar: Vilken otroligt läskig händelse att bli hotad och att bemötas med aggressivitet! Och att sen, när du modigt nog sätter ord på din rädsla, få ett sånt svar av din chef är ju inte alls okej. En chef är skyldig att ta ansvar för arbetsmiljön och skydda sina medarbetare och du har ju inte alls blivit skyddad i det här. Så du är långt ifrån dum i huvudet, snarare är du en mänsklig människa med fullt förståeliga reaktioner.
För när vi är med om obehagliga saker aktiveras kroppens eget larm, det sympatiska nervsystemet. Systemet är konstruerat för att få oss att reagera snabbt och därför skapas fysiska reaktioner i kroppen, som att börja skaka, känna ett tryck över bröstet eller bli svettig. Efter ett sånt påslag kan det bli svårt för systemet att reglera ner och istället fortsätter aktiveringen och känslan av fara består. Särskilt när omgivningen, din chef i det här fallet, inte hjälper dig att skapa förutsättningar för trygghet ska uppstå. Det blir som att ha attackerats av ett lejon och sen veta att lejonet kan lura bakom varje hörn. I ett sånt läge hjälper det inte att få höra att man måste släppa det, varken när det gäller lejon eller aggressiva kollegor.
”När vi är med om obehagliga saker aktiveras kroppens eget larm, det sympatiska nervsystemet”
Det som snarare behövs är att genom tröstande och omhändertagande beteenden, som att göra det du brukar tycka om och att umgås med personer som får dig att känna trygghet, skicka signaler till nervsystemet att det är okej att skruva ner beredskapsläget i din kropp. Ta också stöd från skyddsombud, företagshälsovård eller facket och kontakta annars din vårdcentral eller annan instans för samtalsstöd, för du ska inte behöva vara ensam i att hantera det här!
Fotnot: Frågorna är inskickade av läsare eller utgår från dilemman som Hanna återkommande möter hos klienter, då alltid med omskrivningar för att värna om tystnadsplikt och sekretess. Har du en egen fråga? Mejla den till hanna@delbypsykologi.com.
Hanna Delby
Legitimerad psykolog och driver samtalsmottagningen Delby Psykologi. Hon har även podden Lyckopusslet, föreläser om välmående och finns på Instagram under @delbypsykologi.