Brister på öländsk restaurang: Inspektör halkade till flera gånger
Efter inspektion i slutet av juni konstateras två arbetsmiljörelaterade brister på restaurangen. ”Vid inspektionen såg vi en del som fungerade bra, men vi hittade också en del som ni behöver förbättra”, skriver Arbetsmiljöverket.
Brist 1: Hala golv – ”Medför risk för ohälsa eller olycksfall”. Gäller båda köksdelarna som under inspektionstillfället var hala eller mycket hala.
”Medverkande under inspektionen halkade till flera gånger samt att vi uppmärksammade att en person i personalen halkade och lyckades räta upp sig så att fall undveks”.
Restaurangen ska tidigare ha haft problem med hala golv och skrivit till Arbetsmiljöverket att problemet varit åtgärdat, men berättar vid denna senaste inspektion att den vidtagna åtgärden inte fungerat.
Brist 2: Rörledningar som innehåller gasol saknar föreskriven märkning. ”Det finns därför en risk att arbetstagarna utsätts för ohälsa eller olycksfall exempelvis i samband med underhållsarbete”.
Synliga rörledningar som innehåller en farlig kemisk produkt som gasol ska vara märkta med farosymbol samt ha en märkning av strömningsriktningen. ”Ni ska märka era synliga rörledningar med de uppgifter som behövs för att man klart ska kunna identifiera innehållet och de risker som är förknippade med detta”.
Fotnot: I det här fallet gör vi bedömningen att skadan för restaurangen om vi skriver ut namnet kan bli orimligt stor i förhållande till bristerna som uppstått. Det handlar om bristande efterlevnad av livsmedelslagstiftningen – men inga förbud eller böter. (Se faktarutan nedan).
Namnpublicering eller ej
Ölandsbladet väljer att beskriva ett skeende som har allmänintresse och läsvärde i sig. En tjänsteman har gjort en kontroll för att du som kund ska kunna känna dig trygg. Att vi skriver visar på ett fungerande kontrollsystem.
Vid grova eller upprepade överträdelser så kan tidningen välja att namnpublicera. Om vi inte namnpublicerar kan läsaren utgå från att namnpubliceringen inte står i paritet med eventuella felaktigheter.
/Peter Boström, ansvarig utgivare.