Annons

Kalk i Löttorp har byggt ut

Kalk är en restaurang i Löttorp som håller öppet året runt och drivs av Björn Hedman och Sofie Jakobsson. Tidigare i år satsade de på en utbyggnad.
Löttorp • Publicerad 21 juli 2020
Den nya restaurangdelen Chaux på Kalk i Löttorp blev klar i våras.
Den nya restaurangdelen Chaux på Kalk i Löttorp blev klar i våras.Foto: Carin von Post

När coronakrisen kom var hantverkare redan igång med arbetet på Kalk.

– Det kändes sådär med investering och så. I maj kändes det mycket bättre, då började det röra på sig, säger Björn Hedman.

Annons

Sofie Jakobsson och Björn Hedman driver Kalk i Löttorp tillsammans. I år är det den tolfte sommaren. De senare åren har det varit tufft med många matgäster.

– Under sex till åtta veckor hade vi en kapacitetsbrist i det vanliga köket. Dessutom så tyckte vi att det var dags att utvecklas och göra något nytt samtidigt som vi rullade på med det vanliga, säger Björn.

Det serveras dagens lunch och på kvällarna en à la carte-meny. För tillfället ligger de lite lågt med catering.

– Dessutom håller jag på med matlagningskurser och då har vi den nya delen som är mer anpassad för det, säger Björn.

Kocken Björn Hedman och sommelier Max Landén arbetar i den nya restaurangdelen Chaux på Kalk.
Kocken Björn Hedman och sommelier Max Landén arbetar i den nya restaurangdelen Chaux på Kalk.Foto: Carin von Post

Den nya avdelningen har fått namnet Chaux som betyder kalk. Där finns en restaurangdel med öppet kök och längst in i en hörna ett stort kylrum. Björn har gott om utrymme att arbeta med de närproducerade varorna som han tillagar.

– Helt öppet kök och man ser in. Det passar bra, säger Björn.

Björn Hedman i det nya restaurangköket på Chaux.
Björn Hedman i det nya restaurangköket på Chaux.Foto: Carin von Post

De stora glaspartierna släpper in mycket ljus i restaurangen. Utmed väggen hänger fotografier med motiv från Löttorp som fotograf Björn Dawidsson, känd som Dawid Dawid, ställer ut.

Både Björn och Sofie känner att de satsat rätt.

– Vi hade ett gäng olika anledningar att bygga ut, säger Björn.

Carin von PostSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons