Campingdrottningens solsäkra storsatsning: ”I vårt DNA”
I dag ett hygge med sly väster om den grusade parkeringen, inom snar framtid platsen för en cirka 20 000 kvadratmeter stor satsning på förnybar energi.
Böda Sand, en av landets största och solsäkraste turistanläggningar, ska dra dubbel nytta av solen: det som lockar till besök ska omvandlas till massor av el, dragplåstret som i år bidrog till 340 000 gästnätter blir till ett lokalt kretslopp.
Här saknas innehåll
– Ja, är det någon plats man ska bygga solcellspark på så är det ju här, säger Anna Barkewall, vd för Böda Sand Beach Resort AB, och har flera svar på varför Böda Sand ska investera cirka 20 miljoner kronor i solenergi.
– Produktion av lokal grön el, hållbarhetsaspekten – att jobba nära och med naturen och lämna så lite avtryck som möjligt finns i vårt DNA, att få förutsägbara elpriser och det faktum att vi ligger längst ut på elnätet, vi belastar nätet hårt på sommaren och i och med solcellsparken tar vi ansvar för den infrastrukturen, räknar Anna Barkewall upp och tillägger:
– Investeringen är sprungen ur krisen, samtidigt är det något vi tittat på under många år: att det är dit vi vill gå så det här är väldigt spännande.
Mer om solenergi
Solenergin åker i genomsnitt 149,6 miljoner kilometer från solen innan den landar på jordens yta. Resan tar strålarna drygt åtta minuter.
På två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år. En tiotusendel av all den solenergi som når vår planet skulle med marginal täcka upp hela jordens årliga energiförbrukning.
Solinstrålningen över Sverige är i medeltal 1 000 kWh/kvadratmeter per år, i stort sett lika mycket som i norra Tyskland eller i Danmark.
Källa: Fortum
Antalet paneler har Anna Barkewall ingen siffra på, däremot finns ett utstakat produktionsmål.
– Två miljoner kilowattimmar. Det innebär att vi i stort sett blir självförsörjande.
Förhandlingar pågår just nu med med hugade leverantörer och när kontraktet väl är signerat hoppas Anna Barkewall på byggstart inom en handfull månader.
– Ja, förhoppningsvis till våren och att parken sedan kommer i bruk under året.
Länsstyrelsen gav nyligen tillstånd till solcellsparken. Bland villkoren finns att växtligheten ska slås varje år vid lämplig tidpunkt efter blomning och att anläggningen, när den inte längre används, ska tas bort i sin helhet senast året efter den tagits ur bruk.
Solcellsparkens livslängd uppskattas till 40 år.
– När vi tog över Böda Sand hade mamma och pappa gjort stora investeringar på vatten och solcellsparken är ett sätt för oss i vår tur att lämna över till kommande generationer, säger Anna Barkewall.
”Investeringen är sprungen ur krisen, samtidigt är det något vi tittat på under många år: att det är dit vi vill gå så det här är väldigt spännande.”Anna Barkewall