Annons

Kommunpolisen: En dramatisk ökning av narkotika – ”Yngre förmågor”

Under ett föräldramöte i Färjestaden i tisdags nämnde kommunpolis Sofia Eriksson att man ser en dramatisk ökning av ungdomars narkotikaanvändning.
Färjestaden • Publicerad 30 oktober 2023 • Uppdaterad 31 oktober 2023
Sofia Eriksson är kommunpolis på Öland.Foto: Magnus Anderberg

– Det är ett samhällsproblem, helt klart. Och Mörbylånga kommun är inget undantag. Det man kan se i statistiken, det är ju att vi har fler misstänkta yngre förmågor än vad vi har haft tidigare, svarar Sofia Eriksson.

Ölandsbladet har tidigare rapporterat att en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) visar att tio procent av alla elever i nian i Mörbylånga kommun någon gång har testat narkotika.

Annons

– Man vill såklart att den siffran ska vara noll, men så naiv är jag inte...

Men hur kommer det sig att man ser den här ökningen nu, tror du?

– Det har nog med många olika faktorer att göra. Det är mer vanligt i samhället idag. I vissa fall så har man ju en mer liberal syn på narkotikaanvändandet, tyvärr. Sen har många ungdomar en romantiserad bild av narkotika.

Känner du dig orolig för den här utvecklingen som kommunpolis?

– Inte bara som kommunpolis. Jag är ganska orolig som polis överlag. Det pågår debatter om att legalisera droganvändning i flera europeiska länder. Jag känner oro för att Sverige ska ta efter.

Tänker du på någon speciell drog?

– Ja, främst cannabis.

Känner du att det är en hanterbar situation som det ser ut just nu i samhället?

– Det är hanterbart, men vi behöver kroka arm och hjälpas åt med dem som har ett missbruk och motverka nya som testar. Grejen är att när man börjar lyfta på en sten, kommer det upp mer och mer. Vi jobbar aktivt med det här men vi behöver få med oss vårdnadshavarna. De behöver bli uppmärksamma på detta och ha kontakt med andra vårdnadshavare. Tyvärr har det där lite försvunnit.

Narkotikasök med polishund har genomförts på skolor, nu senast på Färjestadens skola. Sedan samarbetar skola, socialtjänst, polis, och fritid (SSPF) förebyggande mot ungdomskriminalitet.

Annons

– Det är viktigt att vi samarbetar. Men det största preventiva och brottsförebyggande arbetet är föräldrarna. Det är ju hemma runt köksbordet man kan prata om såna här saker. Men det är inte lätt, det vill jag absolut understryka.

Om man som förälder känner att man har tappat kontrollen. Vart vänder man sig i första hand för att få hjälp?

– Man kan ju höra av sig till skolan och även bolla med elevhälsan. Undersök vilka individer barnet umgås med i skolan. Om man är riktigt orolig för att det handlar om narkotika, då är det antingen polisen om man vill gå så långt, eller socialtjänsten. Det är de som är den vårdande enheten i vårt samhälle.

Den 7 november hålls ett möte på Färjestadens skola om droger och nätet.

– Vi ser gärna att man som förälder kommer. Där man tänker sig att man sitter och pratar. Det är ett tillfälle sätt sitta ner och prata med andra vårdnadshavare.

Här saknas innehåll

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons