Annons

VA-chefens bön: ”Det behövs nederbörd”

Tryggt läge i de stora vattentäkterna, fortsatt ansträngt i Byxelkrok – ändå en stilla bön om regn.
– Generellt behövs det nederbörd för att fylla på grundvattnet för nu är det torrt på Öland, säger Torgny Färm, chef för VA-nätet i Borgholms kommun.
ÖLAND • Publicerad 10 augusti 2020
Efterfrågad syn även om juli gav en del nederbörd.

Borgholm har i regel djupa vattentäkter och dessa klarar tillfälliga torrperioder. Ett undantag finns dock längst upp i norr – Byxelkrok.

– Dit har vi kört vatten och det beror på lite olika orsaker. På grund av av coronan kom folk till sina stugor tidigare än vanligt och därför har säsongen varit längre än vad den brukar vara. Sedan har nederbörden inte varit någon höjdare, täkten i Byxelkrok blir snabbt påverkad av nederbörd, den är inte lika djup som de andra, berättar Torgny Färm, chef för det kommunala VA-ledningsnätet.

Annons

Läget där nu?

– Nu börjar det lugna ner sig lite.

Generellt beskrivs grundvattenläget som under kontroll, åtminstone när det gäller kommunens vattentäkter.

– Det är ingen kris, men det är inte optimalt heller. Vi är trygga med de stora vattentäkterna, vi är trygga med leveransen. Samtidigt behövs det nederbörd för grundvattnet i stort och då tänker jag på både kommunens täkter och de privata brunnarna.

Hur är nivån i de stora täkterna?

– De ligger på en låg nivå sett till våra riktvärden, men vi är trygga med leveransen av dricksvatten från våra stora produktionsanläggningar. Byxelkrok har som sagt varit ansträngt denna sommar och där har vi stöttat med interna transporter av dricksvatten.

Leverans av kommunalt dricksvatten är samtidigt en barometer på turisttillströmningen, speciellt när det gäller ”stugfolket”. Vattenåtgången ger en indikation på besöksläget.

– Skillnader i år på trender är att vi såg en ökning av dricksvattenförbrukningen på norra Öland under denna vår jämfört med 2019. Men totalt sett för hela kommunen så har vi producerat och levererat mindre dricksvatten än 2019.

Hur mycket producerar avsaltningsverket i Sandvik?

– Vi producerar och levererar så mycket vatten som efterfrågas i dagsläget från avsaltningsverket, svarar Torgny Färm.

Annons

Full kapacitet för avsaltningsverket är 3 000 kubikmeter dricksvatten per dygn.

Avsaltningsverket i Sandvik.

Från Störlinges horisont har Conny Johansson koll på årets samlade nederbörd, nu inklusive juli.

– Det kom 57,3 millimeter under juli månad, på så sätt en bra månad, konstaterar SMHI:S väderman med den torra våren och försommaren i åtanke.

Toppar?

– På morgonen den 2 juli hade jag 16 millimeter och dygnet till 11:e kom det 15,4 millimeter. Sedan hade två tillfällen med åska och då kom det också en del, som morgonen den 25:e – då hade jag 7,8 millimeter.

Nederbörd 2020

Januari – 35,2 mm

Februari – 41,3 mm

Mars – 29,4 mm

April – 13,5 mm

Maj – 11,4 mm

Juni – 28,1 mm

Juli – 57,3 millimeter

(Totalt 216,2 mm)

Nederbörd 2019

Januari – 46,1 mm

Februari – 42,6 mm

Mars – 29,3 mm

April – 3,4 mm

Maj – 26,4 mm

Juni – 43,3 mm

Juli – 29,4 mm

Augusti – 16,8 mm

September – 35 mm

Oktober – 51,6 mm

November – 94,6 mm

December - 45,5 mm

Totalt 2019: 464 mm

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons