Annons

Dramatisk ökning av antalet cykelstölder i Färjestaden

Har du blivit av med din cykel? Då är du inte ensam. Antalet anmälda cykelstölder har ökat dramatiskt i Färjestaden under året.
Färjestaden • Publicerad 14 november 2023 • Uppdaterad 22 november 2023
Några av alla de cyklar som efterlysts eller hittats i Färjestaden under oktober.
Några av alla de cyklar som efterlysts eller hittats i Färjestaden under oktober.Foto: Privat

Cykelstölder är ett ständigt aktuellt ämne och i olika Facebookgrupper handlar en stor del av inläggen antingen om stulna eller upphittade cyklar.

Tittar man på hela Sverige så minskade faktiskt de anmälda cykelstölderna 2022. 62 700 anmälningar är den lägsta siffran på tio år.

Här saknas innehåll

Annons

På Öland har siffran på anmälda cykelstölder legat på ungefär samma nivå sedan 2019. Fram till slutet av oktober anmäldes 74 cykelstölder 2023.

Men i Färjestaden har antalet anmälda stölder ökat kraftigt i år. Från 12 förra året till 23 i år, hittills. Det är även betydligt fler än åren innan (9, 10 och 12). Bara i oktober har sex cyklar anmälts stulna och då finns ett stort mörkertal då många stölder aldrig anmäls.

Ett tecken på att mörkertalet är stort får man om man tar en titt i lokala Facebookgrupper. Under en månads tid från slutet på september hittar vi i gruppen ”Föräldrar i Färjestaden” inlägg om sex olika stulna cyklar, varav tre hittats igen.

Utöver det har det lagts ut om hela 22 upphittade cyklar i de två Facebookgrupperna ”Föräldrar i Färjestaden” och ”Färjestadens anslagstavla”. För fem av cyklarna lokaliserades ägarna via grupperna.

Kommunpolis Sofia Eriksson menar att cykelstölder inte är något som polisen kan prioritera.
Kommunpolis Sofia Eriksson menar att cykelstölder inte är något som polisen kan prioritera.Foto: Magnus Anderberg

Annars är uppklarningsprocenten för cykelstölder extremt låg: strax över noll procent.

En förklaring till det är att polisen prioriterar andra grövre brott före cykelstölder.

– Cykelstölder är inget som vi prioriterar, vi måste prioritera annat, konstaterar kommunpolis Sofia Eriksson.

”Cykelstölder är inget som vi prioriterar, vi måste prioritera annat.”
Soifia Eriksson, kommunpolis

Att många av stölderna inte anmäls tror hon stämmer.

– Jag ser ju också att det läggs ut om många cyklar i de grupperna. Och känslan är att man ofta hittar sina cyklar igen genom just Facebook. Det känns som att folk ofta ”lånar” cyklar för att ta sig en kortare sträcka.

Tips på hur man ska göra för att undvika att bli av med sin cykel?

Annons

– Det är viktigt att man tänker på att låsa sin cykel eller elsparkcykel på ett bra sätt. Har man möjlighet att låsa fast den i något är det det allra bästa. Men det är svårt att skydda sig fullt ut ändå.

Johan Albien på Färjestadens Cykelaffär menar att ett rejält lås är att rekommendera.
Johan Albien på Färjestadens Cykelaffär menar att ett rejält lås är att rekommendera.Foto: Andreas Yngvesson

Johan Albien på Färjestadens cykelaffär pekar också på vikten av att låsa sin cykel med ett bra lås.

– Känslan är ju att många av de cyklar som stjäls inte är låsta. Det verkar även som att en del lämnar cyklarna på skolan över helgen och det är ingen bra idé.

– De flesta lås som vi säljer är rejäla och bra. Helst ska det vara ett bygellås eller en kedja så man man kan låsa fast cykeln i ett cykelställ eller en stolpe.

Cykellås finns från 99 kronor upp till en bra bit över 1 000 kronor.

– De billigare låsen kan man ofta ta sönder bara genom att slå med en sten på det, så vi rekommenderar ett rejälare, säger Johan Albien.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons