Annons
Feature

Hur slutar jag att tröstäta?

Fråga: Jag är en frisk, normalviktig och aktiv person men på senare år har jag blivit ”besatt” av sug efter onyttigheter på kvällarna. Jag är inte hungrig men det känns som att jag har ett tomt hål i kroppen/själen som måste fyllas med sötsaker och snacks. Det är en riktig själslig plåga! Hur ska jag tänka?
Psykologen • Publicerad 20 augusti 2024
Foto: Deagreez

Svar: Det du beskriver brukar kallas tröstätande eller känsloätande och innebär att vi äter som en respons på våra känslor snarare än som ett svar på kroppens hungersignaler. Att äta är nämligen ett väldigt effektivt sätt att dämpa obehag på eftersom att det på kort sikt gör oss lugna, även fast beteendet på lång sikt ger mer ångest. Det här blir snabbt en ond cirkel som är svår att bryta, där suget, ångest och ätande förstärker varandra. Så det är fullt förståeligt och mänskligt att du kämpar med det här!

Mitt råd är att försöka sätta ord på exakt vad är för tankar och känslor som dyker upp på kvällarna. För då vet vi mer om vilka inre upplevelser du behöver öva på att ta hand om på ett annat sätt än genom ätande. Skriv också ner varför du vill kämpa för en förändring och hur du vill behandla dig själv, så att du kan använda det som motivation i ditt övande. Gör sedan en plan med vad du vill fylla dina kvällar med, som att läsa och lyssna på en podd, så att fokus är på vad du ska göra snarare än på vad du inte ska göra.

”Mitt råd är att försöka sätta ord på exakt vad är för tankar och känslor som dyker upp på kvällarna”
Psykolog Hanna Delby.Foto: Pressbild
Annons

Sedan kommer den stora utmaningen att följa planen i sällskap av obehaget. Öva på att notera och namnge dina tankar och känslor, till exempel ”där kom tomheten i bröstet igen” eller ”nu har jag tanken om att jag är värdelös”. Träna påatt tillåta obehaget och andas runt det, som att du surfar på en våg som får komma och gå. Ta ett ögonblick i taget och träna på att rikta fokus utåt, på det du ser och hör och till det du gör.

Försök också få fatt i så mycket pepp och vänlighet mot dig själv som möjligt, starta om övandet när det behövs och ta hjälp från din vårdcentral om det blir för svårt att göra det här på egen hand. Lycka till!

Fotnot: Frågorna är inskickade av läsare eller utgår från dilemman som Hanna återkommande möter hos klienter, då alltid med omskrivningar för att värna om tystnadsplikt och sekretess. Har du en egen fråga? Mejla den till hanna@delbypsykologi.com.

Hanna Delby

Legitimerad psykolog som driver samtalsmottagningen Delby Psykologi. Har även podden Lyckopusslet, föreläser om välmående och finns på Instagram under @delbypsykologi.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons