Annons

Ledare: De stjäl våra öländska blomsterskatter - och borde straffas!

Ett knivhugg mot Öland. Det är så tongångarna går när tjuvar återigen har skändat våra öländska naturreservat.
Publicerad 13 april 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Plundring - igen. Till synes organiserat - igen. Ytterst kan handel med unika arter leda till fyra års fängelse, ”men tyvärr ser vi alldeles för sällan uppföljning av förstörelsen”, skriver Ölandsbladets ledare.
Plundring - igen. Till synes organiserat - igen. Ytterst kan handel med unika arter leda till fyra års fängelse, ”men tyvärr ser vi alldeles för sällan uppföljning av förstörelsen”, skriver Ölandsbladets ledare.Foto: Peter Boström

Den här helgen vittnar 300 gropar om Arontorpsrosor, denna sköra växt, som plundrats från naturreservatet i Mörbylilla. Skadegörelse och stöld lyder rubriceringen i polisanmälan.

Plundringen beskrivs som ”organiserad”. Ändå överlever inte vuxna plantor, så bakom förödelsen tycks ligga total okunskap.

Annons

Arontorpsrosen är en av Ölands specialiteter, även kallad Våradonisen. Det är en mycket sällsynt blomma som i Sverige växer vilt endast på södra Öland, södra Gotland samt på Stora Karlsö. Fridlyst såklart och kräver kalkhaltig jord.

Om det är något som upprör ölänningen in i själen så är det när någon ger sig på våra orkidéer, fossiler eller gamla kyrkor och väderkvarnar. Det är symboler som är viktiga för den öländska identiteten.

”Om brottet är grovt och genomförts organiserat under längre tid så går straffskalan i miljöbalken ända upp till fyra års fängelse.”

Det finns en grad på den ”vanliga” straffskalan och en annan i det öländska helvetet. För i det riktigt varma öländska helvetet hamnar organiserade orkidéplundrare.

Under helgen gick också larmet som en löpeld över Öland att omfattande plockning av ramslök noterats. Men ramslök är faktiskt ingen fridlyst växt och heller inte lika tydlig i sin Ölandssymbolik.

Ölands botaniska förening stöter emellertid på länsstyrelsen i Kalmar om att arten borde fridlysas, som skett i Blekinge till följd av omfattande plockning.

Det är inte bara den som plockar eller gräver upp fridlysta växter som begår ett lagbrott. Den som köper eller säljer hotade växter gör sig skyldig till ett artskyddsbrott.

Tyvärr är uppföljningen av brotten ytterst begränsad. Det hade varit önskvärt med några varnande prejudikat, vilket kunde agera avskräckande för framtida plundrare.

Allra ytterst i straffskalan kan den som plundrar fridlysta blommor riskera två års fängelse. Om brottet bedöms grovt och genomförts organiserat under längre tid så går straffskalan i miljöbalken ända upp till fyra års fängelse.

Det finns dock ett väldigt säkert sätt att undvika fängelse – ge tusan i att plundra Ölands blomsterskatter!

Här saknas innehåll

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons