Nytt projekt för att förbättra Hornsjöns vattenkvalité på gång
Samtidigt som man är i slutfasen av bygget av den nya konstruktionen för regleringen av Hornsjöns vattenstånd, är Borgholm Energi i starten av ett större projekt i syfte att förbättra vattenkvalitén i Hornsjön.
Nu har Borgholm Energi lämnat in en ansökan till Mark- och miljödomstolen om att restaurera den utdikade sjön Vedborm träsk.
– Det är en av de största orsakerna till att det läcker in i sjön. Det är ett jätteprojekt som vi verkligen hoppas på att få tillstånd för. Det kommer att ha stor betydelse långsiktigt, säger Viktoria Nilsson, miljöingenjör på Borgholm Energi.
Hornsjöns vattenkvalité har försämrats sedan 70-talet, och bara för något år sedan slutade man ta dricksvatten ur sjön på grund av dess bruna färg, skapat av en stor mängd organiskt material från nedbruten torv.
Vedby och Vedborm träsk är två av Hornsjöns största tillrinningskällor. Planen är nu att arbeta med restaureringen av Vedborm träsk, efter att området efter provtagning identifieras som den största källan av organiskt material till Hornsjön.
– Torv släpper organiskt material som kommer ner till sjön och det kan inte brytas ner i den omfattningen som det sjunker ner till botten och skapar syrefria bottnar, lite som man har ute i Östersjön med övergödningsproblematik, säger Viktoria.
Man hoppas även kunna göra liknande åtgärder i Vedby i framtiden.
”Det är ett jätteprojekt som vi verkligen hoppas på att få tillstånd för, och det kommer att ha stor betydelse långsiktigt”Viktoria Nilsson
För att förbättra vattenkvalitén har Borgholm listat flera åtgärder som ska genomföras:
• Skapa en fördämning i Vedborm träsks utlopp för att kvarhålla vattnet. Dämningen kommer att utformas så att vattennivån vintertid hamnar nära den nuvarande vattennivån vintertid.
• Fördämningen kommer dock att orsaka fördröjt utflödet ur kanalen under vår och sommar vilket beräknas leda till en höjd lägstanivå, som normalt inträffar på sensommaren. Medelvattennivån i Vedborm träsk blir då höjd och nivåskillnaden mellan sommar och vinter minskar.
• Schakta ur och bortföra 2 ha av vegetation och torv i träskets södra spets.
• Röja buskar och sly i kantzonerna längst en större sträcka i anslutning till schaktområdet.
• Upphäva markavvattningsföretaget i delen som berör Vedborm träsk
När hoppas ni på att komma igång med det här?
– Vi kommer förhoppningsvis få veta under året. Det ligger mycket tid bakom själva ansökan, och om vi får tillstånd är det EU-finansierade pengar man söker för våtmarksrestaurering. Det är en lång process att gå igenom, men om vi får tillstånd hoppas vi att vi kan vara igång i september 2024, säger Viktoria.