”Ny” läcka på stadshuset – fått nog efter 80 år: ”Måste åtgärdas”
Borgholms stadshus ritades av arkitekten Gösta Gerdsiös och stod klart år 1942, då med det skiffertak som syns där än idag. I 80 år har skiffertaket klarat vinterstormar och skyfall för att numera inte riktigt stå pall längre.
Det regnar in, taket läcker.
Akuta åtgärder krävs.
– Och taket kan vara ännu äldre. Det sägs att det ursprungligen kommer från kyrkan, att när man bytte tak där så sattes skifferplattorna upp på stadshuset istället. Men om det är sanning eller en skröna vet jag inte, säger Lars-Gunnar Fagerberg, teknisk chef i Borgholm och ger en bild av dagsläget.
– När man renoverade stadshuset, jag vill minnas att det var 2008, gjorde man inte taket. Och nu har det visat sig att när det regnar och blåser kraftigt, eller vid skyfall, så läcker taket. Det är mest på sydsidan och mot ekonomiavdelningen vi sett genomslag.
En genomförd besiktning bekräftar att taket i princip är gånget.
– Ja, vi tog hit en specialistfirma från Helsingborg och deras beskrivning av lumppappen under skifferplattorna, det är ingen riktig takpapp, är ”totalt förintat”. Så taket måste åtgärdas och det borde ha gjorts för länge sedan.
Renoveringen/ombyggnationen av stadshuset avslutades i december 2008 och hade en totalnota på cirka 25 – 30 miljoner kronor.
Arbetet i sig var samtidigt föremål för stor debatt, efter stark kritik stoppades planerna på nya takkupor mot torget, likaså kastades förslaget om fönster av mer modernt snitt i papperskorgen.
Nu kan en ny debatt vara under uppsegling.
– Ett nytt skiffertak kostar uppskattningsvis fem miljoner kronor, sedan finns det andra, billigare alternativ.
Som?
– Ett plåttak är till exempel betydligt billigare, å andra sidan kräver det bygglov och det är en känslig fråga. Men hur eller hur måste taket åtgärdas.
Är något beslut fattat?
– Nej, men jag har skrivit en tjänsteskrivelse om takets skick.
Redan i februari 2010 kom ett första larm om takdropp i stadshuset.
– Det läcker in någonstans, förmodligen från taket, förklarade dåvarande fastighetschefen Kenneth Hallberg för att vara rätt säker på att snö trängt in i stadshusets inre för att sedan, i den begynnande vårsolen, övergå till vatten.
– Med så här mycket snö blir det ofta läckage och då spelar det ingen roll om taket är gammalt eller nytt. Här har snön troligen yrat eller blåst in, fortsatte Kenneth Hallberg då för snart tretton år sedan.
”Ett plåttak är till exempel betydligt billigare, å andra sidan kräver det bygglov och det är en känslig fråga.”Lars-Gunnar Fagerberg