Ny restaurang: En dröm som blir verklighet – ”Oceaner av smaker”
Jimmy Afsah har ett brett cv med flera utbildningar och jobb inom olika yrken. Han har bland annat jobbat som handläggare på socialförvaltningen i Nybro och Kalmar kommun. Han har också varit återförsäljare och exekutiv agent inom konstglass för Målerås och Orrefors samt jobbat på olika hotell både i Sverige och utomlands.
Men i grunden är han kockutbildad och det är den branschen han hela tiden har återvänt till, både som egen företagare och anställd.
– Även om jag har gjort andra saker så har jag aldrig kunnat släppa restaurangbranschen och matlagningen, säger Jimmy Afsah.
Förra året drev han Lilla Bistro Café som också ligger på Storgatan men i år gör han en nysatsning med ny lokal och ny restaurang med ett koncept han har funderat på länge. Fröet till idén såddes redan när han kom till Sverige från Iran i mitten av 1980-talet.
– Det här kommer att bli en kolgrill och jag ska servera mat från mitt gamla hemland med en lagom mix från det svenska köket. Det kommer att finnas ett 20-tal olika grillrätter med olika köttdelar som exempelvis kyckling, lamm och nötkött men också vegetariska alternativ.
Bland annat serveras rätten kebab koobideh som är lammfärsspett med grillad tomat och beskrivs som Irans nationalrätt. Det finns också en hel del klassiska persiska grytor som exempelvis Ghormehsabzi som består av långkokt kalv och lamm med örter, röda bönor och soltorkad lime.
På menyn finns också ett antal förrätter och desserter samt sallader.
– För att få en riktigt bra upplevelse är förrätterna viktiga för de är speciellt framtagna för att höja smakupplevelsen av huvudrätten.
Jimmy Afsahs mamma är hans stora inspirationskälla och den som gav honom det stora matintresset. Hon jobbade som kokerska och ansvarade för matlagningen vid många stora fester, och jobbade mycket med den tyska ambassaden i Teheran vid deras tillställningar.
– Hon var fantastisk duktig och fick kriga för att avancera inom matlagningen för det var inte lätt. Det var en tuff miljö att jobba inom och ett väldigt mansdominerat yrke. Men hon lyckades och hade många nöjda gäster. Hon har lärt mig väldigt mycket och finns alltid med mig när jag lagar mat.
När Jimmy Afsah kom till Sverige på 1980-talet ansågs den persiska matlagningen väldigt exotisk för svenskarna. Men de senaste åren har den svenska matkulturen breddats och berikats med influenser från hela världen.
– Det finns en ocean av smaker nu för tiden och den svenska matkulturen har fått ett lyft med helt andra kryddor och råvaror som inte fanns här för 30 år sedan.
– Jag trivdes väldigt bra i Borgholm förra året och hade många trevliga gäster. Jag tror min idé kommer att fungera bra här för det är mångkulturell stad och en turiststad som lockar folk från alla håll och kanter.
Ambitionen är att ha öppet hela året fast under lågsäsong kommer han främst att satsa på luncher.
– Vi erbjuder också catering och kan laga mat till exempelvis fester, födelsedagar eller skolavslutningar för tio personer upp till 100 personer. Det är också möjligt att disponera restaurangen för privata tillställningar.
Idag öppnar han restaurangen och är väldigt laddad.
– Det känns fantastiskt och jättekul. Alla har varit väldigt tillmötesgående och jag känner mig väldigt välkommen. Det känns väldigt spännande att få drag igång.
Fler kulinariska öländska smaker: