Film: Avancerad kamera räknar fisken – ”1000 unika havsöringar har passerat"
I bäckarna på Öland porlar det just nu för fullt. De flesta havsöringarna har sedan länge varit upp och lekt. Nu är det mest gädda, regnbåge, flodnejonöga och annan vit fisk som syns vandra upp i Ölands strömmande vattendrag. Men hur många fisk simmar det och är det stora fiskar?
Svaret på detta har Ölands sportfiskeklubb.
– Allting startade när vi började med fiskeklubben i början på 2010. Vi ville ge någonting tillbaka så det inte enbart var fiske. I elva års tid har vi hållit på med fiskevård i de öländska bäckarna, säger Niclas Solberg, ordförande för Ölands sportfiskeklubb.
Klubbens medlemmar och markägarna lägger många ideella timmar på att återskapa havsöringsbeståndet. De har inventerat de öländska bäckarna i flera år nu men nyfikenheten över hur mycket fisk, samt vilken sorts fisk, som rörde sig i bäckarna blev allt större. Klubben började därför undersöka vad en fiskeräknare skulle kosta.
”Vi vet att vi har haft mer än 1000 unika havsöringar som passerat kameran. Det är jättebra för att vara en liten bäck på Öland.”Niclas Solberg, ordförande i Ölands sportfiskeklubb
Sagt och gjort. Fiskeklubben tömde kontot och sökte bidrag för att kunna investera i en toppmodern kamera. Med stöd från RWE Miljöfond, Ölandsfonden, Sparbanksstiftelsen Öland och länsstyrelsen i Kalmar län kunde de i november förra året beställa hem kameran för närmare 400 000 kronor. Ölands sportfiskeklubb är den enda klubben i Sverige som har en digital fiskräknare.
Den 28 november monterades den på plats i en större bäck på Ölands östra sida.
Missa inte filmklippet längre ner i texten.
– Då var leken redan igång. Vid en snabbinventering såg jag då redan 49 lekplatser. När jag slutinventerade här om veckan fanns det 191 platser.
Genom att tillföra grus i bäckarna skapas det nya lekplatser för fiskarna. Här leker havsöringen under höst och vinter. Honorna lägger sin rom i grusvallarna som fiskarna själva bygger upp. För att romen ska överleva krävs att det är rikligt med vatten i bäcken samt att det blir tillräckligt syrerikt.
– Vi ville ju ha en kamera för att få en uppskattning av hur mycket fisk det simmar här samt i andra bäckar på Öland. I räknaren har det gått över 4000 fiskar, men det är både fram och tillbaka. Men vi vet att vi har haft mer än 1000 unika havsöringar som passerat kameran. Det är jättebra för att vara en liten bäck på Öland.
Men hur funkar det då? Jo, fisken leds in genom en fyrkantig tunnel och när den passerar kameran blir den både fotograferad och filmad. Kameran fotar i 3D, och kan med hjälp av olika parametrar även registrera fiskens längd och artbestämma den.
– Och det är ju det vi är intresserade av.
Det har mätts havsöring på upp till 90 centimeter under perioden som kameran stått igång.
Kameran är uppkopplad till wifi och rullar live på en youtubekanal. När bäcken var full med lekande fisk visade sig denna livesändning vara oerhört populär.
– Vi la den live i slutet av november. Många, runt om i hela Sverige, hade den som bakgrundsbild på tv:n samtidigt som de gjorde annat. Det blev väldigt uppskattat, skrattar Solberg.
Nu passerar det inte så många fiskar i bäcken men kameran ska få sitta kvar några månader till innan fiskeklubben tar upp den för att gå igenom och rengöra fiskräknaren och därefter inventera andra bäckar.
– Vi hoppas att få tillstånd att sätta i den igen nästa höst, för att kunna inventera en hel leksäsong, säger Niclas Solberg och tillägger:
– Vi är väldigt tacksamma för det fina samarbetet och det bemötande vi får av markägare. Utan dem hade det inte gått att genomföra fiskevården i de öländska vattendragen.
Se filmklipp från fiskeräknaren:
Här saknas innehåll