Annons

Krisdraget – andelskampanj ska rädda fotbollsplanen

Färjestadens GoIF vill fixa bevattningsmöjligheter på Grövleplanen.
Nu säljer föreningen virtuella andelar för att få en ekonomisk skjuts i arbetet.
– För att skapa en långsiktig hållbarhet är bevattning en förutsättning, säger styrelsemedlemmen Jonas Persson.
Fotboll • Publicerad 20 december 2020
Grövleplanen såddes om i höstas och nu jobbar Färjestadens GoIF på en lösning på bevattningsfrågan.
Grövleplanen såddes om i höstas och nu jobbar Färjestadens GoIF på en lösning på bevattningsfrågan.Foto: Magnus Jansson

Grövleplanen vid industriområdet i Färjestaden, som ägs av Mörbylånga kommun, är hemmaplan för ett stort antal ungdomsspelare i Färjestadens GoIF. Det innebär ett kraftigt säsongsslitage på anläggningen – som saknat bevattningsmöjligheter under de senaste årens torka.

ÖB-sporten har tidigare skrivit om föreningens målsättning att få planen i gott skick inför nästa år. Med visst ekonomiskt stöd från kommunen såddes gräsmattan om i höstas. Nu tar man hjälp av allmänheten för att kunna finansiera ett bevattningssystem, damm och pumpar.

Annons

– Planen har varit som en åker, mer jord än gräs. Den har fått mycket kritik. För att skapa en långsiktig hållbarhet är bevattning en förutsättning, säger styrelsemedlemmen Jonas Persson på söndagsförmiddagen.

”Planen har varit som en åker, mer jord än gräs. Den har fått mycket kritik”
Jonas Persson om Grövleplanen i Färjestaden

I helgen lanserade föreningen en kampanj där man säljer virtuella andelar av planen. För 200 kronor kan den som vill köpa en andel och få sitt namn på en skylt.

”Vi måste satsa på ungdomarnas fotbollsplan – och det är nu. Grövle är helt enkelt slut då det inte finns några bevattningsmöjligheter där. Det betyder att 600 ungdomar riskerar att förlora sin fotbollsplan om vi inte agerar nu. Barnen är föreningens livsnerv och framtid”, skriver föreningen i meddelandet.

– Jag tror vi ligger på cirka 150 andelar sedan igår kväll.

Det finns 600 andelar, som i så fall skulle inbringa 120 000 kronor. Räcker den summan?

– 200 kronor var en bra peng för en andel, tyckte vi. Det får varken vara för billigt eller för dyrt. Vi kommer att behöva mer. I slutändan handlar det säkert om ett par hundratusen till. Vi hoppas att det även finns sponsorer och företag som vill hjälpa oss.

Jonas Persson fortsätter.

– Det är en långsiktig lösning som är målet. En damm, pumpstation och gärna ett sprinklersystem, om det går. Då kostar det lite till. Kommunen har hjälpt oss med mycket och varit ett bra bollplank. De hoppas även att dammen kan göras till skridskobana under vintrarna.

Vad händer om inte situationen får en lösning inför nästa år?

– Ja, då kommer ju planen se likadan ut igen på hösten. Vatten måste upp, det finns inget alternativ. Många lag fick flytta ner till konstgräset, men det sliter ju väldigt mycket det också. Där är ju meningen att man ska vara på vinterhalvåret.

Annons

Likt många andra idrottsföreningar har Färjestaden slitit hårt med ekonomin under pandemiåret 2020. För en månad sedan kom en rejäl smäll när föreningen ”bara” fick cirka 100 000 kronor i RF-stöd efter sommarens inställda arrangemang.

Hur mår ni ekonomiskt inför 2021?

– Alltså, vad ska man säga. Ekonomin är inte topptopptopp. Däremot kommer vi klara att hålla balansen framåt. Men precis som för andra föreningar är frågan om det här fortsätter även nästa år. Om det inte blir någon marknad, cuper och sådant då heller så blir det ännu tuffare. Vi hoppas kunna köra Ica-cupen, vår kanske största inkomstkälla, men det är svårt att säga i det här läget. Men vi har fått ett fantastiskt stöd från våra medlemmar och andra personer, säger Jonas Persson.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons