Tränargärningen inleddes redan säsongen 2013/2014 i Borgholms IBK i division 3. Därefter har resan fortsatt i en rasande takt via SSG, FBC Kalmarsund Ungdom, en assisterande-roll i FBC:s SSL-lag och vidare över till fastlandet och CL98.
Trots sin ringa ålder har Jimmie Nilsson samlat på sig viktiga erfarenheter att stoppa ner i ryggsäcken.
– I Borgholm var jag väldigt färsk och även i SSG. Men man har lärt sig under resans gång och nu vet man att det är de små bitarna och detaljerna som kan göra stor skillnad. Då var det mer att komma dit, köra en träning, spela och sedan gå hem igen, säger Jimmie Nilsson, som fostrats i Färjestadens IBK-legendaren Magnus Gustafssons skola.
Efter avancemanget upp till division 2 med SSG såg han till att laget hängde kvar i den högsta regionala serien innan han hoppade på nästa tåg uppåt i hierarkin.
– När jag tog över FBC Ungdom så tänkte jag helt ärligt att vi skulle åka ur. Det var ett väldigt ungt lag och knappt ingen av dem hade spelat på seniornivå innan.
Jimmie Nilsson
Ålder: 34.
Bor: Färjestaden.
Gör: Jobbar på skola.
Familj: Sambo och en son.
Moderklubb: Färjestadens IBK.
Klubbar som spelare: Färjestadens IBK, Borgholms IBK, IBK Handen, CL98 IC, FBC Kalmarsund.
Klubbar som tränare: Borgholms IBK, Färjestadens IBK, SSG IF, FBC Kalmarsund Ungdom, FBC Kalmarsund (assisterande), CL98 IC.
Aktuell: Tränare som gör ny succé i division 1 – den här gången med CL98.
Första säsongen i division 1 hängde laget kvar och år två avbröts redan efter fyra omgångar på grund av pandemin. Det stora testet kom under den tredje säsongen – där allt mer eller mindre klaffade från start.
Det unga laget gick fram som en ångvält och knep en kvalplats upp till allsvenskan efter att ha slutat tvåa i serien bakom suveränen Hovslätt. Efter kvalet hoppade Nilsson av tränaruppdraget och tog ett sabbatsår ifjol – som dock avbröts under våren då han klev in i SSG och var med och räddade division 3-kontraktet.
Numera är det FBC Ungdoms bittra derbyrivaler CL98 som gäller. Och läget när han tog över laget på fastlandet påminner en hel del om när han skrev på för FBC Ungdom.
– Vi tappade många rutinerade gubbar och har fått satsa på unga, egna spelare, kryddat med några från Öland som jag jobbat med tidigare. Det är en väldigt ambitiös grupp och bjuder jag in 30 gubbar till videoanalys, så är det 30 stycken som kommer. Allt som oftast lyssnar alla också.
Inför säsongen snackade du om att lösa topp åtta och nytt kontrakt. Nu leder ni serien när halva säsongen har spelats. Hade du sett det framför dig?
– Nej, det ska jag ärligt säga att jag inte såg. Men samtidigt är jag inte helt förvånad heller. Nu när jag sett vad vi fått in med (Hannes) Slöjdare och utvecklingen vi fått på många unga spelare, så är jag inte jätteförvånad. Nu när man ser hur CL är så ser jag att vi har goda chanser att vara ett topplag, utan att låta för kaxig. Samtidigt kvarstår målsättningen om att sluta topp åtta, även om jag tycker att vi ligger längre fram än jag trodde vi skulle göra.
Du vet vad som krävs för att göra bra resultat med förhållandevis små medel i division 1?
– Jag har tänkt lite på det innan och ska inte säga att någon annan inte varit det, men jag tror att jag har en rakhet och tydlighet i mycket och har både spelat och coachat på den nivån tidigare. Jag vet vad som krävs och ställer hårda krav samtidigt som det måste vara en gnutta oseriöst och glädje också på den här nivån. Den kombinationen är viktig och det gäller att hitta balansen där och veta var gränsen går. Jag är nog ganska tydlig med vad jag vill att vi ska göra.
Du predikar ofta om försvarsspel som den stora nyckeln. Det är lite intressant i och med att du var en väldigt offensiv poängspelare när du själv lirade?
– Ja, men grunden är ett stabilt och bra försvarsspel. Vi har släppt in näst minst mål i ettan i år och släppte in minst i FBC Ungdom också. Jag blev inspirerad av Alexander Brinkmann och det försvarsspelet som han praktiserade med Kalmarsund när jag var uppe i SSL och hjälpte till. Det var sådan tydlighet och alla visste precis vad de skulle göra. Det är något jag anammat. Nu spelar vi ett annat försvarsspel i CL, 1-2-2 med hög press, som jag velat testa tidigare, och det har funkat bra, vilket är jättebra för mig att ha med in i framtiden.
– Det finns många tröga ledare och tröga backar i division 1. Kan man utnyttja det genom att vara bättre och mer förberedd vinner man ofta de matcherna. Vi har gått ihop som ett jävla lag och det har sett bra ut. Jag tycker att vi har den bästa backuppsättningen i ettan, vilket vi hade i FBC också. Jag tror att jag har en styrka i att se hur man kan luckra upp andras försvarsspel och se svagheter hos motståndarnas försvar. Jag har alltid haft ett stort intresse för taktik.
Har du landat i hur du är och vill vara som ledare?
– Ja, men det har jag. Första testet var FBC Ungdom när jag kom från SSG där vi spelade en helt annan typ av innebandy. I början kände jag mig ganska nervös, men nu är jag säker i mig själv, vad jag vill få ut av spelarna och laget. Jag är trygg i det på ett annat sätt. Sedan är jag fortfarande ganska ung och har mycket att lära, framför allt från mer rutinerade tränare som man kan plocka med sig och addera till en ledarstil.
Nu när du haft de flesta lagen på lite högre nivå här i regionen är det väl bara uppdraget i FBC Kalmarsunds SSL-lag kvar?
– Jag visste att den frågan skulle komma... nä, men jag har verkat i den miljön och vet vilken tid det tar. Det är klart att det hade varit kul och smickrande att få en fråga, men ”Gunde” (Christian Guntsch” gör det bra...
Det kommer ju fler säsonger...
– Jo, men jag har kontrakt med CL nästa säsong också.
Då får de köpa loss dig?
– Haha, ja, det blir dyrt. Nä, men klart att det är ett mål man vill uppnå – att jobba heltid med innebandyn.
Har du något recept på FBC:s kräftgång i SSL?
– Jag vill inte lägga mig i deras egentligen. Men det jag sett utan att ha koll på vad som händer på träningar, så är det en inställningsfråga. De behöver spela mer med hjärtat. Så går surret på läktaren och jag håller med där. Sedan har de tappat två stora kravställare i Adam Kallenberg och Per Viberg. De är inte helt lätta att ersätta och fick många att arbeta hårt i hela föreningen.
Är det för mjäkigt?
– Utan att veta träningsbelastningen så har de oväntat mycket skador. Man kanske inte har samma belastning eller tränar lika hårt längre? Det finns så mycket kvalitet i laget som de inte får ut.
FBC Ungdom i allsvenskan då?
– Jag önskar det laget allt gott. Jag tog ju upp nästan alla grabbarna i ett a-lagssammanhang. Det är klart att det blir tuffare när man tar klivet upp till allsvenskan, men då krävs det att man utvecklar sitt eget spel. Det går inte att ”bara” vara med i matcherna. De behöver utveckla de bitarna och hitta mer mönster i anfallsspelet, för där ser jag inga alls just nu. Sedan behöver det givetvis bli lite mer stolpe in och hittills har det varit lite mycket stolpe ut. Men det är klart att de behöver göra mer.
”Det finns många tröga ledare och tröga backar i division 1. Kan man utnyttja det genom att vara bättre och mer förberedd vinner man ofta de matcherna.”Jimmie Nilsson