Annons

JUST NU: Situationen på IVA – ”Svårt att föreställa sig lidandet”

Personalen på intensivvårdsavdelningen kämpar dag in och dag ut för att rädda livet på de svårt sjuka covid-patienterna. Tröttheten är stor och patienternas lidande svårt att förställa sig.
Kalmar län • Publicerad 22 april 2021
Lika många vårdas på intensivvårdsavdelningen i Kalmar som när det var som värst i vintras och läget befaras bli ännu värre.
Lika många vårdas på intensivvårdsavdelningen i Kalmar som när det var som värst i vintras och läget befaras bli ännu värre.Foto: kieferpix

Intensivvårdsavdelningen i Kalmar har haft en tuff period under hela våren. Det är där de allra sjukaste covidpatienterna från länet vårdas, just nu vårdas nästan samtliga i respirator.

– Vi vårdar lika många patienter på IVA nu som när det var som värst i vintras. Med tanke på smittspridningen förväntar vi oss en ytterligare ökning av antalet den närmaste tiden, säger Sibylle Loo, basenhetschef på anestesi- och intensivvårdskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar.

Annons

Då det i genomsnitt tar tio dagar från ett insjuknande till det kan behövas intensivvård så speglar dagens siffror hur smittspridningen var för tio dagar sedan.

– Varje patient som drabbas utsätts för ett lidande som är svårt att föreställa sig. Närstående kan inte hälsa på och kan inte delta i sjukdomstiden som annars på en intensivvårdsavdelning. Ovissheten om när det vänder och den tunga vården bidrar till trötthet bland IVA-personalen. Vi önskar innerligt att detta ska ta slut. Vi måste få stopp på smittspridningen.

Hur är situationen för personalen? Får de vara lediga två dagar i rad? Hur långa är arbetspassen?

– Det är väldigt ansträngt. Vi försöker se till så att alla får ledigt och jobbar hårt för att hålla vanlig längd på passen. Men det blir en del extrapass. Vi har flyttat om personal från andra avdelningar för att öka kapaciteten på intensivvårdsavdelningen och covid-avdelningarna vilket givetvis påverkar övrig verksamhet på sjukhuset negativt.

De som ligger på intensivvården är i huvudsak personer i medelålder, från 40 år till 65 år. De flesta är män, anledningen är oklar. När det gäller riskgrupper är det de som är överviktiga som utmärker sig.

– Vi har märkt att det är en högre procent överviktiga som blir allvarlig sjuka. Men det kan också handla om fullt friska och tränade män i sina bästa år som blir svårt sjuka.

Skillnader mot den nya coronavarianten jämfört med den förra?

– Vi har märkt att folk insjuknar snabbare. De blir svårt sjuka efter en vecka förut handlade det om cirka 12 dagar.

Hittills under 2021 har nästan lika många människor avlidit i covid-19 på länets sjukhus som under hela 2020 – 65 personer hittills i år mot 68 för 2020. Under mars och april märks en skillnad då det har varit färre över 80 år som avlidit än tidigare, en effekt av vaccinationerna. Hittills under april har sju av de tio som avlidit varit under 80 år.

Här saknas innehåll

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons