”Sexor” och framtiden för Borgholms skolor: ”Optimist”
”Sexorna tillbaka till mellanstadieskolorna” – i fullmäktige stötte majoritetens förslag på patrull i form av en återremiss där utbildningsnämnden fick i uppdrag att besvara ett knippe frågor.
– Och nu har vi gjort det, en helt enig nämnd står bakom svaret, berättar Benny Wennberg efter nämndens sammanträde i veckan.
I skrivelsen nämnden gjort till sin egen sägs att ett minskat elevantal på helheten i kommunen, vilket prognoserna pekar på, kommer att kräva än mer pengar till skolorna och ett framgent ”behov av att omorganisera våra skolor då underlaget kommer att vara litet för den organisation som är idag.”
I klartext att någon av dagens skolor måste läggas ner.
– Ja, så är det. Om elevantalet minskar med 20 procent så går det inte att behålla alla skolor. Där är vi definitivt inte nu, men vi måste ha beredskap, säger Benny Wennberg för att samtidigt andas viss optimism.
– Kurvan (elevunderlaget) har nästan stabiliserat sig och det finns positiva signaler. Gärdslösa och Köpings skola ökar och i budget 2021, den vi är i, är det budgeterat för färre elever än vad det faktiskt är. Så det känns inte orealistiskt att vara optimist när det gäller tillströmning av elever.
I svaret påpekas också att vid ett relativt lågt och minskande barn- och elevantal går en större andel av resurserna till kostnader som inte är av pedagogisk karaktär, som kostnader för lokaler, lokalvård och skolkök.
– Ju färre elever, ju högre kostnad per elev, då måste ramen öka. Där är utmaningen, kommenterar ordförande Wennberg.
Svaret tittar även på antalet ”Borgholmselever” som valt en annan huvudman, skola i annan kommun eller friskola. Idag gör 100 elever så till en kostnad av 18 miljoner kronor.
– Pengar som går in till en annan huvudman och där ser vi att ”Runstenseffekten” håller på att klinga av något. Sedan har vi sett att tio procent hos en annan huvudman inte är någon hög siffra i jämförelse med andra kommuner.
”Det känns inte orealistiskt att vara optimist”Benny Wennberg (C)
– Oftast är det rent geografiska orsaker bakom valet av skola i en annan kommun och inte att våra skolor skulle vara dåliga.
Slutligen görs en kalkyl på vad sexornas flytt från Slottsskolan kommer att kosta (personal samt skolskjuts), exklusive tillkommande lokalkostnader.
– 2,8 miljoner kronor, men det där är ett ”rörligt mål˝”. Är det till exempel små klasser bedrivs undervisningen i B–form och då behövs det inte fler lärare.
Samtidigt finns ”Gärdslösa-paketet”, en sedan länge efterfrågad satsning på Gärdslösa skola.
– Investeringen är på gång, planen är F–6 skola med sju klassrum. Den nya förskolan hoppas jag snart kommer på plats.
Beslut om sexornas reträtt från Slottsskolan kommer upp i fullmäktige i december eller januari. Återtåget till Köpings skola, Viktoriaskolan, Gärdslösa skola och Rälla skola är planerat till höstterminen 2023.
I en prognos presenterad i januari i år beräknas minskningen bli knappt 40 elever mellan läsåren 20/21 och 26/27, från 831 till 793.
Minoritetsåterremissen tidigare i år hade stöd av Moderaterna, Framtid Öland och Sverigedemokraterna.