Flyttade från London och startade chilifarm på Öland – ”Pappis” gör succé
Under en resa till Mexiko 2004 kom vändningen för Rob Buckley. Innan dess hade han inte varit särskilt förtjust i stark mat men efter den resan var han fast i chiliträsket.
– Jag var där med en kompis och en natt stannade vi till för att äta stenugnsbakad pizza vid ett gatukök. De hade ett stort urval av starka såser där tabasco var den mildaste och vi började prova allihop. Vi var där under en lång tid och beställde bara fler och fler pizzaslices att täcka med stark sås. Från den stunden var jag fast, säger Rob Buckley och berättar att när han kom hem började han odla chili och skapa egna chilirätter.
Rob Buckley är uppväxt söder om London och det var i huvudstaden som han träffade sin blivande fru Tilde, som kommer från Sverige. De flyttade till Öland 2017, strax efter att deras andra barn föddes.
– Vi kände att barnen skulle få en bättre uppväxt i Sverige än i England. Brexit hade precis inträffat och Tildes syster lurade in oss på länkar från Hemnet med annonser på vackra och prisvärda hus på Öland. Eftersom vi ville starta en egen verksamhet så kändes det som att Öland skulle bli den perfekta platsen för vårt nästa kapitel.
De flyttade först till Rälla och där lades grunden till Pappi´s Chilli Farm. Han var pappaledig under den stekheta sommaren 2018 och hade en chiliplanta (orange habanero). Den vårdade han ömmare än vad han någonsin hade gjort med någon annan planta tidigare. Det gav resultat, den fick många fina chilifrukter och han började då göra såser av dessa.
– Jag har alltid varit matlagningsintresserad och försökte efterlikna de jamaikanska jerk smakerna som jag regelbundet åt i södra London.
Här saknas innehåll
Det började med två flaskor åt gången och han gav bort några av dem till vänner i närområdet och till lagkamraterna i fotbollslaget.
– De älskade det och gav mig väldigt positiv feedback och tyckte att jag skulle försöka sälja mina såser.
Familjen bestämde sig för att satsa och grundade Pappi´s Chilli Farm och inledningsvis fick de använda köket hos Fireside Brewery. Rob och en nära vän till honom ökade produktionen från två flaskor till 100 flaskor åt gången.
– Det var ett riktigt stort steg och jag ska erkänna att omkring midnatt var det nära att jag kastade in handduken.
Men det gjorde han inte, vilket var tur för verksamheten har utvecklats snabbt och de har fått mycket hjälp på vägen. När de flyttade från Firesides kök kunde de hyra Mormors Bistros kök och sedan även hos Wannborga Bränneri och Vingård.
– Alla har gett oss otrolig stöttning och har varit väldigt hjälpsamma. Utan deras generositet hade vi inte kunnat tillverka våra såser med den regelbundenhet som vi har gjort.
Ett ytterligare led i utvecklingen var när familjen flyttade från Rälla till en gård Ingelstad i Föra för ungefär två år sedan. Där har de möjlighet att odla stora mängder chili och driver nu en egen gårdsbutik där de säljer sina men också andra mathantverkares produkter.
Efterfrågan har stadigt ökat och för att möta detta behövde de göra såser i ännu större skala. För ett år sedan kontaktade de Borgens Konserver i Borgholm och använder nu deras faciliteter.
– De var väldigt välkomnande och stöttande vilket gör att vi nu kan producera 1 200 flaskor vid varje produktionstillfälle. Det är jättebra för Pappis och innebär att vi kan koncentrera oss på att öka affärsverksamheten samtidigt som vi lättare kan möta efterfrågan. Vårt mål är att alla i Sverige har hört talas om Pappis och våra produkter.
De har dessutom börjat samarbeta med en grossist som är baserad i Stockholm och Göteborg. De har lyckats sprida Pappis Chili Farms produkter i många fler butiker, varav flera stora.
– Det har varit jättebra för vi hade inte haft tid att nå ut till dessa och prata med dom själva. Vi säljer nu produkterna i Kungsbacka, Täby, Hovås, Borås, Göteborg, Växjö och Vadstena. Vi har några fler produkter som kommer ut i år och även några spännande nya samarbeten.
Slutligen, vilken chilisort är din egen favorit?
– The Scotch Bonnet som är en jamaikansk stark chili. Det är en kusin till habaneron och vi använder den i vår Island Jerk. Den har en unik fruktig smak och gör du en jerk så måste du använda den.
Fler artiklar om öländskt näringsliv: