Festivalen har fått nog: ”Polisens närvaro har varit problematisk”
Tidigare i sommar ägde Öland Reboots (den avskalade versionen av Öland Roots) rum i Sandbergen. De som besökte festivalen har nu fått ett mejl från arrangören. Mejlet inleds med ett tack för deltagandet på festivalen och fortsätter sedan:
”Polisens närvaro på festivalen har de senaste åren varit problematisk. Trots att Öland Roots är en extremt lugn festival med hundratals barn och pensionärer är polisnärvaron alltid stor. I sin hänsynslösa jakt på att haffa folk som brukar cannabis drabbas många andra besökare och tvärtemot deras syfte skapar de en otrygghet på campingen.”
Paul Eberhardsson är ordförande i föreningen Öland Roots och förklarar att det i flera år har kommit in historier från besökare och funktionärer som berättar att polisen betett sig olämpligt. Han vill betona att dessa ämnen är känsliga och tenderar att bli polariserade.
– Vi tycker om polisen och vill att de är där för att motverka brott och upprätthålla en trygg miljö. Det vi inte tycker om är deras metoder, där andra drabbas i kampen mot drogerna, säger han.
I mejlet berättar arrangörerna att de under tidigare år har samtalat med polisen för att förändra situationen kring polisens närvaro på festivalen. Detta utan framgång och nu har de fått nog.
”Nu kommer vi att ta striden offentligt och även göra en JO-anmälan. I år gick den [polisinsatsen] ut över barnen på ett sätt som vi inte kan acceptera.” står det i mejlet.
– I år har det kommit många rapporter från föräldrar där barn har varit otrygga och rädda. De undrar varför det är så många poliser där och är oroliga att de ska storma in under natten, säger Paul Eberhardsson.
– Vi värnar om barnen och har varit en barnvänlig festival i flera år. Därför blir det så knasigt nu, med det här med polisen, fortsätter han.
Första steget i den nya strategin är att samla in besökares upplevelse av polisen och sammanställa detta för att få en bild av situationen. I slutet av mejlet uppmanas därför besökarna att höra av sig med sin historia.
Insamlandet av berättelser började under tisdagen och det har kommit in många, både positiva och negativa.
– Många upplever otrygghet. Polis som har stormat in i tältet på natten och väckt barnen, vissa har fått tältet genomsökt när de inte varit där och många som blivit misstänkliggjorda utan anledning, säger Paul Eberhardsson.
– Det är också många som skickar in historier om hur polisen var trevliga och snälla. Att de gav klistermärken till barn och så vidare.
”Många upplever otrygghet. Polis som har stormat in i tältet på natten och väckt barnen, vissa har fått tältet genomsökt när de inte varit där och många som blivit misstänkliggjorda utan anledning.”Paul Eberhardsson, ordförande Öland Roots
Efter festivalen meddelade polisen att de rapporterat 63 narkotikabrott av olika slag. Ordförande Paul Eberhardsson säger att festivalen inte förnekar att det finns en narkotikaproblematik, men han menar också att det är så det ser ut i samhället.
– Gör polisen en stor insats så kommer de hitta narkotika. Det spelar ingen roll var de gör det. Men framför allt på konserter, festivaler och andra ställen där folk är för att ha kul, säger han.
– Problemet är att de är där hundra procent av tiden på vår festival. Vi är utpekade på det sättet. Här satsar de fullt ut alltid. Men narkotikan finns överallt, jag är helt övertygad om det.
Arrangörerna vill att polisen är på plats och jobbar narkotikaförebyggande, men på ett annat sätt än de gör nu. Genom att gå runt och vara trevliga istället för att vara på jakt, scanna tält och fråga ut varje person man möter förklarar Paul Eberhardsson.
Varje år, inför festivalen, har arrangörer och polis en dialog kring insatserna. Öland Roots upplever dock att polisen inte lyssnar på hur de önskar att de beter sig på platsen och att tidigare års försök att få till en förändring misslyckats.
– Vårt främsta mål är att skapa en fin och kärleksfull festival. Vi vill att folk ska känna sig trygga. Vi vill ha ett fungerande samarbete med polisen. De har ju ett mål, precis som vi, att skapa en trygghet för människor, säger Paul Eberhardsson.
– Och det vill vi jobba med dem för att göra, så det inte slår fel.
Ölandsbladet har varit i kontakt med polisen och de ber om att få återkomma med kommentar.