Annons

Insändare: Stadshuset är en stolthet för hela Öland

Nu läser jag i Ölandsbladet att Stadshusets tak läcker. Efter 80 år med dåtidens spikar som rostar och underlagspapp i krigskvalitet är det inte överraskande. Skiffer är i sig ett evigt material. Förutsatt att den är fäst med rostfria spikar på ett gott underlag, kan taket klara 100 år utan prut och Stadshuset ska ju vara kvar i många hundra år framåt!
Insändare • Publicerad 3 januari 2023
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stadshuset kom till på 1940-talet efter att staden under nästan 80 år försökt få till en representativ byggnad vid Torget.Foto: Alexander Jensen

Vi sänder signaler med våra hus. Vilket budskap vill vi ge dem som vill etablera sig här. Är vi kort- eller långsiktiga? Satsar vi på kvalitet eller motsatsen?

När Borgholms Stadshus renoverades för knappt 20 år sedan blev jag som stadsarkitekt förvånad över hur liten kunskapen och omsorgen då var om huset hos både tjänstepersoner och politiker. Kanske tog man sin arbetsplats för given, blev hemmablind och inte såg storheten för några mindre skavanker. Jag ställer mitt hopp till att läget idag är bättre!

Annons

Frågade man Borgholmarna däremot var nästan alla stolta och imponerade av sitt Stadshus. Våra många besökare överraskats av hur vår lilla stad kan uppvisa en så god smak i sitt välavvägda gatusystem och torg med Stadshuset som kronan på verket, krönt av ett skiffertak! (Riksbanken, landets mest påkostade hus är beklätt med skiffer.)

Man ska veta att Borgholm och Öland har ytterst få byggnader av hög arkitektonisk klass. Helt enkelt för att vi bor i en fattig provins. Ser vi oss om i Stockholms maktcentrum är varje byggnad påkostad och mången god skattekrona är inmurad här i portaler och kolonner (oftast i kalksten från Öland)! Deras enklaste byggnad är mångdubbelt mer påkostad än vårt finaste hus.

Stadshuset är en stolthet för hela Öland. Det kom till på 1940-talet efter att staden under nästan 80 år försökt få till en representativ byggnad vid Torget. Platsen var bestämd i 1817-års stadsplan. I samband med andra världskriget skulle byggsektorn stimuleras, Tingsrätten saknade ändamålsenliga lokaler liksom Polisen och Kommunledningen. Arkitekt Gösta Gerdsiö tillkallades. Han hade startat praktik i Kalmar men hade innan dess bland annat deltagit i utformningen av Göteborgs Konserthus. Många goda krafter samverkar och en fullträff skapades! Öländsk kalksten i sockel, portaler och trapphallar. Och nu hade man lyckan att kyrkan demonterat sitt skiffertak och satsat på koppar, (som inte alls varit underhållsfritt) så skiffern bruten på fastlandet, flyttades tvärs över torget till Stadshuset!

Återbruk och god kvalitet förstod man sig på redan på den tiden, men nu framgår i artikeln att man avser montera en svart stålplåt som är plastbelagd (livslängd cirka 35 år) istället för att reparera skiffertaket. När vi kommer till pengafrågan ska vi veta att skiffertaket redan tjänat in minst en takomläggning vilket kommit kommunkassan till del. Läggs skiffertaket om och får en livslängd av 100 år tjänas ytterligare tre omläggningar in!

Kortsiktigt ekonomiskt tänkande men värst av allt är en total avsaknad av kvalitetskänsla och respekt för allas vår geniala byggnad, Borgholms stadshus.

Svarteberga

30/12 2022

Leo.Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons