Nya förskolan byggs med banbrytande teknik – ”Minskar utsläppen med 30 procent”
Första etappen i det 40 miljoner kronor dyra ”Gärdslösapaketet” är i gång då bygget av den 968 kvadratmeter stora platsbyggda skolan har inletts. Det kommer att bli en toppmodern och ändamålsenlig skola. Det är högt ställda miljö och energikrav.
Skanska, som bygger förskolan, jobbar aktivt med klimatkalkyler i alla projekt. De går igenom hela bygget och beräknar vad alla byggdelar har för koldioxidutsläpp. Det är betongen som ger störst utsläpp. Därför har Skanska nu tagit fram en ny grön betong.
– Det här är den största gjutningen som vi gör med grön betong i Kalmar län. Tack vare det minskar vi koldioxidutsläppen med 30 procent jämfört med om vi hade använt konventionell betong. För Gärdslösa förskola handlar det om 15 ton koldioxidekvivalent som vi sparar att jämföra med att en person släpper ut 8 ton på ett helt år, säger Tobias Ahlgren, projektchef på Skanska.
Grön betong består till viss del av slaggprodukter från masugnarna i stålindustrin.
– Tidigare har man inte haft någon användning för de här slaggprodukterna. Men nu kan de återanvändas.
Hur är den gröna betongen jämfört med vanlig betong?
– Det är en ny produkt som har testats mycket och uppfyller alla krav. Den beter sig lite annorlunda än vanlig betong. Den torkar ut snabbare vilket är positivt då mycket tid går åt till att vänta på att vänta på att betong ska torka. Den är också något starkare.
Framöver kommer de att använda grön betong i första hand i alla projekt där det är tekniskt möjligt.
– Vi ska ställa om till att bara bygga klimatpositiva projekt och det här är ett steg i den här resan.
Skanska har som mål att de ska bli klimatneutrala i hela värdekedjan 2045 vilket innebär själva bygget, transporter, material och den framtida driften av anläggningen. 2030 ska de halvera sina klimatutsläpp och 2030 ska allt som Skanska utvecklar och bygger för egen del vara klimatneutrala eller klimatpositiva.
Gärdslösa förskola blir varken klimatneutralt eller klimatpositivt men mycket har gjorts för att minska utsläppen. Förutom grön betong kommer förskolan att värmas upp av en bergvärmeanläggning och det ska installeras solceller på taket, som kommer att producera mer energi än vad skolan förbrukar. Byggnaden kommer att bli ett plusenergihus.
– Det är sju år kvar och det är mycket kvar till vi kan nå våra mål men vi tar hela tiden stora steg framåt. Den gröna betongen är en viktig pusselbit och de senaste åren har medvetenheten hos våra beställare också ökat och idag är kraven stora vilket är positivt.
Gärdslösa förskola ska stå klar till nästa sommar. Därefter påbörjar Skanska projektet med göra transporterna från och till förskolan säkrare. De kommer även montera publika laddstolpar på parkeringen.
– Det ska bli tryggare att lämna och hämta barnen på förskolan.