Annons

Ledare: ”Regionen har underskattat livsviljan på norra Öland!”

”Vi kommer även fortsättningsvis att ha ambulanser dygnet runt på Öland”, skriver Regionens direktörer, som ett svar till alla oroliga ölänningar.
Publicerad 27 september 2023 • Uppdaterad 3 oktober 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Regionen duckar för sitt ansvar”, anser Ölandsbladets chefredaktör. Nordölänningarna som samlades under onsdagen slåss bokstavligt talat för sina liv!
”Regionen duckar för sitt ansvar”, anser Ölandsbladets chefredaktör. Nordölänningarna som samlades under onsdagen slåss bokstavligt talat för sina liv!Foto: Michael Ståhl

Men det är ju inte sant. Från första 1 oktober finns ingen dygnet runt-ambulans på norra Öland, det är fakta.

Det svenska byråkratisvaret att det från februari eventuellt, möjligtvis, ska kunna gå att söka dispens för att lösa härdsmältan på norra Öland, gör ju att man får lite kräks i mungipan.

Annons

För att det ens skulle gå att söka dispens i februari innebär ju inte per automatik att vi får tillbaka den fungerande ambulansverksamheten ens till sommaren 2024. Och finns då ambulanssjukvårdarna kvar?

”På måndag börjar en ny skrämmande verklighet. Siste man från norra Öland får släcka lyset!”
Peter Boström

Nej, Regionens svar till alla de ölänningar som nu måste flytta från norra Öland duger faktiskt inte.

”Det finns en övertro på vad Regionen kan göra”, skriver direktörerna och hänvisar till EU. Klassiskt sätt att frångå ansvar, att skjuta bekymret uppåt.

Regionen är våra företrädare, som sådana ska de också agera uppåt för vår skull. De ska kort sagt tala om för de som lägger besluten när ett beslut inte kommer att fungera. Om de inte gör detta så fyller de heller ingen funktion.

En viss besvikelse måste också läggas på fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet. Sant är att det finns fördelar för scheman med ordentlig vila mellan passen, framför allt i storstadsmiljöer.

Men på landsbygden, med långa resor till arbetsplatsen, är det bättre för alla med nuvarande arbetsformen. Man kör sina dygnspass och får sedan längre ledighet i stället. En vinn-vinnsituation både för norra Öland och ambulanssjukvårdarna.

Ligger det verkligen i medlemmarna för Kommunal- och Vårdförbundets intresse att det inte finns någon akutsjukvård på norra Öland efter klockan 17?

Nej, återigen, åberopa Force majeure - här är ett avtal som är omöjligt att uppfylla.

På måndag börjar en ny skrämmande verklighet. Siste man från norra Öland får släcka lyset!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons