Annons

Nedläggning drabbar hel bygd – men tyst i riksmedia

I tisdags kom chockbeskedet som lamslår en hel bygd: Cementa planerar att lägga ner verksamheten i Cementa. Om ett år är med stor sannolikhet en industriepok historia.
Publicerad 20 oktober 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det drabbar inte bara 75 anställda: det drabbar alla underleverantörer, det drabbar ICA-affären, det drabbar möjligheten att ha kvar räddningstjänst på orten. det drabbar kort sagt allt och alla.

Ölandsbladet rapporterade om detta, precis som våra mediakollegor i Kalmar.

Annons

Affärsliv Gotland uppmärksammade nyheten, men från ett något annorlunda perspektiv. Det storsatsas i fabriken i Slite och nedläggningen på Öland stärker ju naturligtvis framtiden för de anställda på Gotland.

Deras glädje, vår sorg.

Men riksmedia då?

Här kan man tala om den stora tystnaden.

Inom journalistiken pratar man ibland om det ”den nyhetsekologiska systemet”, alltså att nyheter från lokaltidningar tas upp av regionala medier för att därefter vandra i systemet till riksmedier. Så än är det inte försent för exempelvis Dagens Nyheter eller Aftonbladet att ta upp en nedläggning som drabbar en bygd så hårt.

Sett ur ett riksperspektiv är naturligtvis inte 75 jobb mycket.

Men sett till hur många personer om är bosatta på södra Öland är det en oerhört stor siffra.

I samband med höstens val noterades att valdistriktet Sydöland (Södra Möckleby, Smedby, Gräsgård, Segerstad, Ås och Ventlinge) har 1 058 invånare.

För många av dem väntar nu en osäker framtid. Både vad gäller arbetstillfällen och samhällsservice.

Än finns det ett litet, men dock, hopp om att beslutet kan omprövas. Men hur ofta hör vi om ett företag som drar tillbaka sina planer på nedläggning/nedskärning med ett: ”förlåt oss, vi tänkte inte på att” eller ”vår utredning har brister” eller ”det har kommit fram nya fakta”.

Annons

Det får dock inte hindra Mörbylånga kommun från att göra allt för att inte beslutet ska bli verklighet. Vi får hoppas på det bästa, men planera för det värsta.

Mörbylånga kommuns politiker borde dock fundera på sitt beslut om att släcka gatlysen där få personer bor. För att det inte ska bli rena natta på södra Öland kan det väl åtminstone få finnas några ljuspunkter...

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons