Annons

Beslut: Återremiss för äldreboende i Färjestaden

Det blev ett långt fullmäktigemöte som ändå hann avslutas i tid. En av de hetare frågorna gällde ärendet boendeplatser för äldreomsorg, ett ärende som oppositionen begärde återremiss på och som skickas tillbaka till kommunstyrelsen.
Mörbylånga • Publicerad 16 december 2019 • Uppdaterad 17 december 2019
Majoriteten planerar för 48 bostäder för äldre på Hållbar Plats i Färjestaden
Majoriteten planerar för 48 bostäder för äldre på Hållbar Plats i FärjestadenFoto: Natalia Johansson

Måndagens och årets sista fullmäktigemöte tog start med en föreläsning av professor Emil Uddhammar från Linnéuniversitetet som talade om demokrati. Det är nu 101 år sedan Sverige fick allmän och lika rösträtt och det var fullmäktiges presidium som bjöd in professorn. Därefter stundade en längre workshop.

Emil Uddhammar, professor från Linnéuniversitetet talade om demokrati.
Emil Uddhammar, professor från Linnéuniversitetet talade om demokrati.Foto: Mörbylånga kommun

Efter folkomröstningen ”Öland- En kommun” fick kommundirektören i Mörbylånga tillsammans med kommunchefen i Borgholm, i uppdrag att se över kommunernas samarbetsmöjligheter. Syftet är bland annat att skapa en effektivare drift i kommunernas verksamheter, högre kvalitet, samt att säkra kompetensförsörjningen.

Annons

Om detta ville Carl Dahlin (M) se en kontinuerlig uppdatering kring hur denna samverkan skulle se ut, något Matilda Wärenfalk (S) kunde garantera att så skulle ske.

En punkt som det diskuterades länge om var det ärende om boendeplatser för äldreomsorg i kommunen. Majoriteten vill se ett äldreboende med 44 lägenheter på så kallad Hållbar Plats i Färjestaden. Planen är att upphandla en samarbetspartner som tillsammans med kommunen bildar en ekonomisk förening.

Eva Folkesdotter Paradis (M) yrkade tidigt på återremiss. Likaså gjorde Claus Zaar (SD).

– Majoriteten har förhalat bygget av äldreomsorgsplatser i över 1,5 år tills nu när de snabbt ska klubba igenom ett förslag som helt är baserat på ideologi snarare än ansvar för kommunens ekonomi, sa Carl Dahlin (M) och även han yrkade på återremiss.

– Ni driver en obstruktionspolitik, ni strävar efter att hindra, och fördröja och förhala. Det tycks vara moderaternas nya strategi, ansåg Anders Wassbäck (V).

Ulrik Brandén (M) menade att kommunen borde välja ett bolag som inte kräver borgensåtaganden och Henrik Yngvesson (M) yrkade även han på återremiss. Han menade att han inte har den information han som förtroendevald behöver för att ta beslut i frågan.

– Vi vill ha fler alternativ att välja på. Den nya majoriteten säger att de vill ta ansvar för ekonomin, då tycker jag att ni ska följa med på den återremissen som vi har lämnat, säger Yngvesson och vill se följande alternativ: Låta MBAB bygga och driva i kooperativ form. ”Upphandla bygget och fastighetsskötsel men egen drift. Upphandla via lagen om offentlig upphandling en fristående aktör, samt att fortsätta i enlighet med liggande förslag”.

Efter votering stod det klart att ärendet skickas tillbaka för återremittering.

Henrik Yngvesson (M) lämnade sitt yrkande på återremiss och menade att han inte har den information han som förtroendevald behöver för att ta beslut i frågan.
Henrik Yngvesson (M) lämnade sitt yrkande på återremiss och menade att han inte har den information han som förtroendevald behöver för att ta beslut i frågan.Foto: Mörbylånga kommun

Även ärendet gällande omfördelning av skolpeng, den så kallade resursfördelningsmodellen debatterades, liksom i september då oppositionen skickade förslaget tillbaka genom så kallad minoritetsåterremiss.

Majoriteten vill revidera resursfördelningsmodellen från 5 procent som den är idag, till 7,5 procent. Syftet är att fördela resurser till de skolor som har ett större behov.

Annons

Günther Ruchatz (M) är starkt kritisk till modellen och ifrågasatte om pengarna hamnar där de gör mest nytta, men majoritetens förslag gick igenom och resursfördelningen för grundskolorna beslutades att höjas till 7,5 procent.

Mer som slogs fast var att avgiften för trygghetslarm skulle höjas. Varje år ses avgifterna för den sociala omsorgen över i Mörbylånga. Förvaltningen har gjort en översyn av dessa avgifter och föreslagit att avgiften för trygghetslarm höjs från 200 till 250 kronor.

Vidare beslutades att den nya VA-taxan ska börja gälla från och med den 1 januari 2020. Brukningstaxan höjs med fem procent för den fasta delen och med tio procent för den rörliga delen.

Mer under måndagen:

Pär Palmgrens (M) motion om att genomföra en manifestation i syftet att hedra nazismens offer bifölls. Här får förvaltningen i uppdrag att utreda hur en manifestation till minne av Kristallnatten ska gå tillväga.

Pia Schröders (-) motion om att kommunen bör arbeta fram någon form av avgift för vattenfuskarna avslås med hänvisning till att det inte finns några juridiska möjligheter att straffa de som inte följer bevattningsförbudet.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons