Annons

Extremt känsliga fornminnen – E.on grävde i två veckor utan tillstånd

Efter att ha gjort en besiktning på plats konstaterar länsstyrelsen att Eon inte har något tillstånd att gräva vid Skäftekärr. ”Vi kommer att lämna in en polisanmälan.”
Skäftekärr • Publicerad 8 mars 2021
Trots markeringar för fornlämningar har Eon grävt i området i 14 dagar innan de blev kontaktade av länsstyrelsen och fick avbryta arbetet.
Trots markeringar för fornlämningar har Eon grävt i området i 14 dagar innan de blev kontaktade av länsstyrelsen och fick avbryta arbetet.Foto: Staffan Arvegård /N

I fjorton dagar grävde Eon och dess underentreprenörer i området kring Skäftekärr på norra Öland. Ett område som är internationellt känt för sina omfattande och välbevarade fornminnen som går tillbaka till järnåldern. Järnåldershus, gravfält och andra fornminnen förstördes.

När privatpersoner upptäckte vad som pågick hörde flera av dem av sig till länsstyrelsen, polisen och riksantikvarieämbetet. De tog också kontakt med dem som arbetade med grävningarna utan att få något gehör. Länsstyrelsen tog då kontakt med entreprenören med beskedet att grävningarna omedelbart skulle avslutas, vilket skedde den 23 februari. Enligt anmälarna har grävning skett på ett tiotal platser med fornlämningar.

Annons

I torsdags förra veckan var kulturmiljöhandläggare Daniel Tedenlind på plats i Skäftekärr tillsammans med representanter för Eon och One Nordic.

– Jag konstaterade att de har schaktat utan tillstånd. Bland annat på ett ställe där grävningen går rakt igenom en husgrund. På en annan plats har en domarring blivit förstörd, säger Daniel Tedenlind.

– Polisen har frågat efter våra iakttagelser så jag kommer att översända mina slutsatser av besöket och de bilder jag tog. Därefter kommer vi från länsstyrelsen också att göra en polisanmälan.

Har Eon haft någon kontakt med er före grävningarna i form av muntligt samråd eller dylikt?

– De har haft samråd med länsstyrelsen med anledning av naturmiljön och fått tillstånd för arbetet vad gäller det. Men i det tillståndet står också klart uttalat att arbetet kan beröra fornminnen och att de skall ta kontakt med kulturmiljöenheten, vilket de alltså inte har gjort. Därmed har de heller inte fått något tillstånd enligt kulturmiljöbalken, säger Daniel Tedenlind.

Hur stor är möjligheten för en entreprenör på plats att upptäcka och förstå att man gräver sönder fornminnen?

– Det kan ju i och för sig kräva att man har ett tränat öga, å andra sidan vet Eon om att det är ett område med omfattande fornlämningar och de har ett extremt starkt skydd enligt kulturmiljölagen, säger Daniel Tedenlind.

Daniel Tedenlind vid länsstyrelsen säger att det kan behövas ett tränat öga för att förstå vad som är en fornlämning. ”Men i det här fallet vet entreprenören att området är väldigt fornminnestätt.”
Daniel Tedenlind vid länsstyrelsen säger att det kan behövas ett tränat öga för att förstå vad som är en fornlämning. ”Men i det här fallet vet entreprenören att området är väldigt fornminnestätt.”Foto: Privat

Han säger att länsstyrelsen kan göra besök för att följa arbetets gång när man har gett tillstånd till arbete i ett känsligt område.

– Men för arbetet vid Skäftekärr hade vi inte fått någon ansökan från Eon och har inte heller gett något tillstånd. Och då hade vi ingen möjlighet att följa arbetet på plats.

Vad var entreprenörens kommentar under ert besök?

Annons

– De konstaterade att de borde ha ansökt om tillstånd och att det hade brustit i deras rutiner.

Tedenlind konstaterar att det kan bli konflikter när samhällets infrastruktur behöver byggas ut och att skall ske i ett område som är känsligt vad gäller fornlämningar. ”Men bolagen vet att de alltid måste stämma av med oss.”

När Ölandsbladet kontaktar Eon har de ingen kommentar utan inväntar länsstyrelsens formella besked i just det här ärendet.

– Generellt har vi i varje ärende samråd med länsstyrelsen för att se hur vi skall gå vidare. Vad som har skett med det som är aktuellt här får vi undersöka i vår interna utredning sedan vi har tagit del av länsstyrelsens rapport, säger presschefen Filip Annas.

Innebär det att ni har haft samråd med länsstyrelsen inför grävningarna i Skäftekärr?

– Samråd har vi även haft i det här fallet. Nu får vi invänta Länsstyrelsens besked och resultatet av vår interna utredning. Först då vet vi om något fel har begåtts och om vi kunde ha agerat annorlunda.

Tidningen har inte fått kontakt med företagets representant som var i Skäftekärr tillsammans med länsstyrelsen i torsdags.

Arbetet med grävning för elkabel vid Skäftekärr kommer att ligga nere tills vidare.

På kartan från Riksantikvarieämbetet syns det hur rikt på fornlämningar det är i området kring Skäftekärr. Kartan finns digitalt, enkel att söka på för den som är intresserad.
På kartan från Riksantikvarieämbetet syns det hur rikt på fornlämningar det är i området kring Skäftekärr. Kartan finns digitalt, enkel att söka på för den som är intresserad.Foto: Fornsök Riksantikvarieämbetet
Gravfält, stensträngar och järnåldershus är något av det som har blivit skadat  när Eon har grävt i Skäftekärr utan tillstånd från länsstyrelsen.
Gravfält, stensträngar och järnåldershus är något av det som har blivit skadat när Eon har grävt i Skäftekärr utan tillstånd från länsstyrelsen.Foto: Staffan Arvegård /N
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons