Hundratals sälar i kikaren: ”Högsta siffran jag har hört”
Sälräkningen ute på Ölands södra udde förra året slog rekord. Den 31 maj räknades 740 sälar; 30 knubbsälar och resten gråsälar.
Räkningen genomfördes vid tre tillfällen under maj månad och skedde på uppdrag av Naturhistoriska riksmuseet som inventerar sälarna längs kusterna i Sverige.
– Det här är den högsta siffran jag har hört härifrån, säger Magnus Hellström, verksamhetsansvarig vid Ottenby fågelstation.
De räknar från fyren Långe Jan där man har en bra 360-graders översyn och kan räkna ordentligt med kikare.
Här saknas innehåll
Med åren har det blivit allt fler sälar.
– Under tidigt 90-tal när jag jobbade som ringmärkare här såg man inte säl ens varje dag. Och var det många sälar så var det på sin höjd ett tiotal.
Varför trivs de så bra här?
– Dels har de återhämtat sig efter att en del miljögifter förbjudits. Och dessutom är Östersjön ur balans. Torsken och andra stora rovfiskar är borta. Det har medfört att det finns mer mindre fiskar som fungerar som födounderlag till sälarna. I grund och botten handlar det nog om övergödning, kväve och fosfor från trafik, reningsverk och lantbruk.
Gör de skada för fågellivet här ute?
– Nej, inte alls. Snarare upplevs de som en ytterligare attraktion. Det är främst fiskare, i den mån det finns yrkesfiskare i området, som lider av förstörda redskap och bitskador på fångsten.