Annons

Tilda, 18, tog oväntat guld på SM: Läckra bakverket – "Kämpat mycket med"

Tilda och Stina tog hem tävlingen de haft störst problem med inför Skol-SM i bageri och konditori och var med i täten totalt.
– Det var surt att inte komma på pallen där men en bra bonus att vara bäst på wienerbröden, säger Tilda Lövenklev från Jenny Nyströmskolan och Färjestaden.
Mörbylånga/Nybro • Publicerad 16 mars 2022 • Uppdaterad 17 mars 2022
18-åringarna Tilda Lövenklev och Stina Karlsson prisades för sina wienerbröd.
18-åringarna Tilda Lövenklev och Stina Karlsson prisades för sina wienerbröd.Foto: Privat

Skol-SM i bageri och konditori avgjordes på tisdagen och onsdagen i Göteborg.

– Det var en jätterolig upplevelse, mycket nerver men de släppte till andra dagen, säger Tilda Lövenklev, 18 år från Färjestaden som även jobbar på Fredriks bröd nere i hamnen.

Annons

Hon representerade Jenny Nyströmskolan tillsammans med Stina Karlsson, 18 år från S:t Sigfrid.

– Vi hade övat i två veckor inför så vi var trygga med planeringen och att vi skulle hinna med allt.

Stina och Tilda hade ett genomgående tema i tävlingen med smakerna hallon och hasselnöt.
Stina och Tilda hade ett genomgående tema i tävlingen med smakerna hallon och hasselnöt.Foto: Privat

Momenten är matbröd, vetebröd, wienerbröd, marsipanfigur och tårta. Det delas ut priser både totalt och till de som är bäst i de olika kategorierna.

Totalt sett kom Stina och Tilda inte på pallen.

– Enligt snacket efteråt så var vi på fjärde plats och det var väldigt jämt i toppen och så många duktiga. Men det är klart att det var surt och vi var besvikna.

”Det är just det som inte funkat inför tävlingen.”
Tilda Lövenklev

Men det skulle komma en ordentlig bonus när de plockade hem kategorin wienerbröd.

– Det var oväntat och över förväntan. Det är just det som inte funkat inför tävlingen. Vi har kämpat mycket med just wienerbröden.

Vad var hemligheten bakom vinsten då?

– Jag tror vi vann på att vi hade väldigt fina lager. Sedan är det viktigt att få till temperaturen och jäsningen.

De hade ett genomgående tema i tävlingen med smakerna hallon och hasselnöt.

Annons

Kommer vi kunna köpa ett matbröd med de smakerna på Fredriks bröd framöver?

– Haha, förhoppningsvis jag ska försöka få in det på något sätt.

”Jag tror vi vann på att vi hade väldigt fina lager. Sedan är det viktigt att få till temperaturen och jäsningen”, säger Tilda om wienerbröden.
”Jag tror vi vann på att vi hade väldigt fina lager. Sedan är det viktigt att få till temperaturen och jäsningen”, säger Tilda om wienerbröden.Foto: Privat
Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons