Annons

Polisen om problemet med fyrverkerier: ”Vi kan inte vara överallt”

Fyrverkerier får bara avfyras på nyårskvällen men alla följer inte reglerna. Det har orsakat stor upprördhet runt omkring på Öland.
Öland • Publicerad 2 januari 2024
Robert Loeffel berättar att polisen inte kan vara överallt för det avfyras mycket fyrverkerier i länets alla tätorter.
Robert Loeffel berättar att polisen inte kan vara överallt för det avfyras mycket fyrverkerier i länets alla tätorter.Foto: InfinitumProdux

Polisen har de senaste två veckorna fått många anmälningar kopplade till smällare och nyårsraketer. Det handlar mest om skadegörelse orsakat av pyroteknik och ofredande.

Här är några av de senaste dagarnas anmälningar:

Annons

I fredags kväll har en familj i Löttorp anmält ett ofredande efter att ha blivit störda av att någon har avfyrat nyårsraketer.

Samma dag blev en brevlåda i Färjestaden sprängd av smällare.

Klockan 22.40 på fredagen har en kvinna anmält ett ofredande efter att någon har avfyrat raketer utanför hennes bostad.

Fakta

Då får du avfyra fyrverkerier

I Borgholms kommun är det tillåtet att använda fyrverkerier utan polistillstånd mellan 20.00 och 01.00 på natten mellan nyårsafton och nyårsdagen. All annan tid är det inte tillåtet och det är för att skydda djur, människor och byggnader.

Av omtanke om människor, djur och byggnader, ska du aldrig använda fyrverkerier här:

– Borgholms torg

– närmare än 100 meter från vårdcentraler, vårdhem, äldreboenden och ålderdomshem.

– närmare än 100 meter från lador eller stall avsedda för husdjur.

– närmare än 25 meter från bostadshus

Källa: Borgholms kommun

På Öland får pyroteknik endast användas utan polisens tillstånd klockan 20.00-01.00 på nyårsafton. Men för polisen är det svårt att se till att detta upprätthålls.

– Eftersom det är nyårsafton och det är tillåtet att avfyra raketer den kvällen så är det mycket fyrverkerier som är i omlopp de här dagarna, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel och fortsätter:

– Det är helt omöjligt för polisen att vara överallt och försöka stävja detta. För det smälls i tid och otid i länets alla tätorter under den här perioden.

Hur arbetar polisen med detta?

– Vi kontrollerar försäljningsställena innan och informerar om vilka regler som gäller. Men det är vanligt att smällare langas vidare till yngre och inte sällan är det föräldrar som gör det. Polisens uppmaning är att ge inte smällare och raketer till ungdomar.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons