Efter stora larmet: ”Nu är vi gång”
Under två infiltrationsperioder i rad har vattenverket i Köpingsvik inte kunnat använda cirka 1,2 miljarder liter råvatten på grund av för höga nitrathalter, ett tapp som om det fortsätter är ett hot mot Borgholms största vattentäkt och därmed även ett hot mot kommunens framtida vattenförsörjning.
– Vi kan inte fylla på med vatten med för höga nitratvärden i vår täkt, då förstör vi täkten och allt grundvatten som finns i den, förklarade Tina Pile, VA-chef produktion på Borgholm Energi, i en intervju i Ölandsbladet i mitten av november 2020.
Nu finns tecken på förbättring. Infiltrationen perioden 2020/2021 är igång.
– Vi ligger på lägre nitratnivåer än tidigare år och infiltrationen är igång, den drog igång precis före jul, säger Markus Wertwein Ros, vd Borgholm Energi.
Hur mycket lägre?
– Det har gått ner med minst 25 procent jämfört med förra året.
Infiltrationen i Köpingsvik
1. Vatten från nederbörd pumpas upp från kanalerna och läggs i skogsområdet Tallen.
2. Vattnet rinner ner och blir till grundvatten.
3. Grundvattnet tas upp och renas till dricksvatten i vattenverket.
Vattentäkten i Köpingsvik är kommunens största och viktigaste. Infiltrationsperioden är generellt mellan oktober – april.
De första provtagningarna av råvattnet i kanalerna runt vattenverket ska nu följas upp av flera och Markus Wertwein Ros vågar inte idag sia om den fortsatta utvecklingen.
– Det behövs en mätserie till innan jag kan uttala mig om vilken utveckling detta tar, det får jag återkomma till.
Men det är ändå ett positivt tecken att nivåerna sjunkit?
– Ja, det är det. Och det var bättre nitratförutsättningar förra året än 2018 och 2019.
Hur då?
– Det var lite mer nederbörd under sommaren än tidigare somrar och då kunde växtligheten ta upp det nitrat som tillförts via gödsling.
Sedan i somras tittar en arbetsgrupp på olika åtgärder som kan sänka nitrathalterna i det för vattenverket i Köpingsvik så viktiga råvattnet (se faktaruta).
Tänkbara åtgärder
Bevattning för att grödorna ska ta upp näringen optimalt.
Ökad lagringskapacitet för gödsel.
Beab omvärderar sitt annars kategoriska nej till bevattningsdammar inom vattenskyddsområde.
Fler LONA-projekt i området (bidrag till lokala naturvårdsprojekt).
Ökad miljötillsyn.
Biogassatsning.
Ökad anslutning till Greppa Näringen (kostnadsfri rådgivning med syftet att minska utsläpp av klimatgaser, minskad övergödning och säker användning av växtskyddsmedel).
I arbetsgruppen finns representanter från Borgholm Energi, Borgholms kommun, länsstyrelsen, LRF, Hushållningssällskapet samt Ölands vattenråd.
”Det behövs en mätserie till innan jag kan uttala mig om vilken utveckling detta tar.”Markus Wertwien Ros, vd Borgholm Energi