Annons

Allt som brinner är förbjudet – bara elgrillar godkänns

– Om alla följer eldningsförbudet är åskan den största risken för bränder, men också slarv med fimpar, säger Ölands räddningschef Rutger Thuresson.
Öland • Publicerad 24 juli 2018
För en tid sedan brann det norr om Borgholm, en eld som kunde släckas relativt omgående. ”Risken för bränder är oerhört stor och all grillning eller eldning är helt förbjuden nu”, säger Rutger Thuresson på Räddningstjänsten.
För en tid sedan brann det norr om Borgholm, en eld som kunde släckas relativt omgående. ”Risken för bränder är oerhört stor och all grillning eller eldning är helt förbjuden nu”, säger Rutger Thuresson på Räddningstjänsten.Foto: Arkiv

Vid lunch i måndags infördes totalt eldningsförbud på Öland, vilket innebär att man inte får elda eller grilla någonstans, inte heller på sin egen tomt.

– Allt som brinner är helt förbjudet och när det blev känt ringde det oavbrutet hos oss, säger räddningschef Rutger Thuresson.

Annons

Många telefonsamtal med frågor av olika slag kom till Räddningstjänsten.

– Man ville höra om man får använda elgrill eller om man kan få någon form av dispens för eld eller grillning. Svaret är att man får använda elgrillar, allt annat är totalförbjudet.

Det är inte bara grillning som är riskfyllt, enligt Thuresson. Även fimpar är ett stort problem men Räddningstjänsten har ingen möjlighet att införa rökförbud.

– Det har inträffat incidenter på grund av osläckta fimpar, än så länge ingen eld som har spridit sig men det är bara ett ögonblicks verk. En enda liten gnista på en torr plats övergår snabbt till en brand.

”Fimpar är ett orosmoment. en enda gnista kan leda till en storbrand och det har redan inträffat incidenter på grund av det.”
Rutger Thuresson är räddningschef på Ölands Räddningstjänst. Han har utökat bemanningen med ett extra befäl för att relevanta åtgärder skall kunna sättas in vid en eventuell brand på Öland.
Rutger Thuresson är räddningschef på Ölands Räddningstjänst. Han har utökat bemanningen med ett extra befäl för att relevanta åtgärder skall kunna sättas in vid en eventuell brand på Öland.Foto: Arkiv

Rutger Thuresson uppmanar och hoppas att alla förstår riskerna med bränder och följer eldningsförbudet. Men trots det finns det stora risker för att en brand skall bryta ut.

– Det är åskan. Om den kommer kan det uppstå bränder på flera håll, på varje ställe där det sker ett blixtnedslag. Det hjälper inte om det regnar eftersom markerna är så torra, säger Thuresson.

Han ser inte lantbrukarna och skörden som har påbörjats som det stora problemet.

– Vi och lantbrukarna och LRF har väldigt gott samarbete med information och förslag på åtgärder som varje lantbrukare bör följa. Det handlar bland annat om att ha beredskap med vattentankar och släckningsutrustning.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons