Pionjären Stina-Clara Hjulström har avlidit
Stina-Clara Hjulström föddes år 1940 i Kalmar, dotter till en far som var bryggeridirektör och mamma som var sjuksköterska. Efter Stina-Clara gick ut den kommunala flickskolan på hemorten tog hon sjuksköterskeexamen i Uppsala, följt av en distriktssköterskeutbildning.
I Uppsala träffade hon sin Gunnar som då läste till präst. Efter studietiden fick maken erbjudande om en kyrkoherdetjänst i Löt på Öland och där bodde paret i många år.
Under stor del av sitt yrkesverksamma liv ägnade sig Stina-Clara åt äldreomsorgsfrågor och hon kom särskilt att bli en pionjär inom demensområdet. Stina-Clara arbetade för att såväl den sjuke som den anhörige behöver omväxling och en meningsfull dag.
Under 80-talet var hon drivande i uppstarten till dagvårdhemmet Klockaregården i Löt för personer med kognitiv svikt. Genom verksamheten kom Stina-Clara att bli rikskänd inom demensvården.
När hon 1987 fick Natur & Kulturs stora pris för arbetet med Klockargården valde hon att starta Klockaregårdsfonden. Under 25 års tid anordnades en stor konferens för undersköterskor och vårdbiträden inom demensomsorgen på Strand Hotell i Borgholm.
I många år var hon även verksam som ordförande i Demensförbundet och var en förbundsordförande med örat mot marken. Stina-Clara Hjulström hade tät kontakt med anhöriga och vårdpersonal.
2006 utsågs hon till Årets ölänning för sina goda gärningar med motiveringen:
”Med stort civilkurage, engagemang och mod, oftast i motvind, kämpar Stina-Clara Hjulström med glöd och kraft för de demenssjukas rätt till ett värdigt liv. Hennes filosofi att se till det friska och respektera den enskilda individen ger genklang både i Sverige och utomlands. Vid den årliga Klockargårdskonferensen på Öland har hon i över 20 år inspirerat tusentals anställda i äldrevården till stordåd i vardagen.”
2010 fick hon även ta emot ett kunglig pris för sina insatser i vården i form av en medalj av åttonde storleken, i högblått band.
Stina-Clara Hjulström avled den 5 mars. Hon blev 84 år.