Annons

Tidig meteorologisk vinter – då kan (får) våren komma

Full vinter direkt.
– Nu har det snöat mer eller mindre varje dag sedan den 28 november, rapporterar SMHI-observatör Conny Johansson och har 19 centimeter i snötäcke vid ”Väderstation Skedemosse”.
Öland • Publicerad 5 december 2023 • Uppdaterad 6 december 2023
Elva centimeter i centrala Borgholm, nitton i Störlinge.

Jodå, snöskyfflarna har åkt fram, likaså en och annan snöslunga och plogfordon har trafikerat vägar och gator – Öland har full vinter med kyla och gott om snö.

Och Conny Johansson i Störlinge har koll på när den kallaste årstiden tog ett stadigt grepp om den 1 342 kvadratkilometer stora ön.

Annons

– På morgonen den 28 november hade jag 4,5 millimeter i smält form efter snöbyar. Och ett snötäcke på åtta centimeter.

Det första mätbara snötäcket för säsongen?

– Ja, och sedan kom det mer snö. På morgonen den 1 december hade jag 9,5 millimeter i smält form och 19 centimeter i snötäcke och det är fortfarande 19 centimeter, svarar Johansson när Ölandsbladet kontaktar honom på måndagsmorgonen för att få den brukliga ”månadsrapporten”.

Nederbörd 2023

Januari: 79,5 mm

Februari: 26 mm

Mars: 43 mm

April: 6,6 mm

Maj: 12,9 mm

Juni: 41,7 mm

Juli: 38,5 mm

Augusti: 76 mm

September: 24,3 mm

Oktober: 86,8 mm

November: 55,4 mm

(Totalt: 490,7 mm)

Kung Bores ankomst var även tidig rent meteorlogisk. Enligt SMHI:s definition är det vinter om dygnsmedeltemperaturen är 0,0°C eller lägre fem dygn i följd och vanligen brukar vintern komma till Öland runt jul eller än senare, om överhuvudtaget.

Säsongen 2018/2019 anlände vintern först i slutet av januari och då på den mellersta och norra delen av ön medan resten inte fick någon vinter, 2019 /2020 hade Öland ingen vinter alls, 2020/2021 var det allmän vinter från mitten av januari, 2021/2022 hade den mellersta och södra delen vinter från mitten av december medan befolkningen i norr aldrig nåddes av den årstiden och 2022/2023 var det vinter på nästan hela ön från den 6 december förutom på den nordligaste och sydligaste delen dit vintern aldrig kom – allt enligt SMHI:s ankomstkarta.

SMHI vår, sommar, höst, vinter

Vår – sju dygn i rad där dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0,0°C men under 10,0°, starten på våren inte får ske före den 15 februari.

Sommar – om dygnsmedeltemperaturen är 10,0°C eller högre fem dygn i följd.

Höst – om dygnsmedeltemperaturen är lägre än 10,0°C fem dygn i följd.

Vinter – om dygnsmedeltemperaturen är 0,0°C eller lägre fem dygn i följd.

(Källa: SMHI)

”Och det slog om fort den här gången.”
Conny Johansson

– Och det slog om fort den här gången, säger Conny Johansson som i övrigt kan konstatera att han hade nederbörd mest hela tiden under november, endast sex (6) dygn var torrlagda.

Som mest under ett dygn?

– Den fjärde med 20 millimeter, då hade det regnat hela natten. Totalt blev det 55,4 millimeter och det är en liten upprepning av förra året, i november 2022 kom det 57,7.

Starten på den meteorlogiska våren kan, enligt SMHI:s definition, som tidigast äga rum den 15 februari. Detta oavsett hur många dygn med plusgrader tiden efter konstaterad meteorlogisk vinter bjuder på.

Här saknas innehåll

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons