Alexander Jensen: Alexander Jensen: ”Hoppas Kapellkriget var det sista stora sockenslagsmålet”
Som nybliven Bredsättrabo känner jag att det är viktigt att läsa om dess historia. För den kan jag inte mycket om, trots att jag är uppvuxen i Egby socken. Historien om Kapellkriget i Bredsättra sockenbok var en ögonöppnare för mig.
I slutet av 1800-talet var Goodtemplarorden på frammarsch och allt fler nykterhetsfester hölls på Öland. Fyrvaktaren på Kapelludden ville inte vara sämre. Den 16 augusti 1885 anordnades en nykterhetsfest vid S:ta Birgittas Kapell i Bredsättra, som lockade mycket folk. En del kom för att de sympatiserade med nykteristerna, andra för att det inte fanns så mycket andra nöjen och så fanns det de Bredsättra- och Egbybor som ville sabotera festen och kom dit allt annat än nyktra.
I början var festen fridfull och lättsam men stämningen blev snabbt en annan. Droppen som fick bägaren att rinna över var när föreläsaren blev avbruten med gyckel och dumheter till den grad att han fick kliva ner från talarstolen.
Kort därefter utbröt ett vilt slagsmål där ”stakar, stänger, vattenämbar och även stora stenar ven härs och tvärs”. Alla hamnade i skottlinjen, barn som kvinnor, oskyldiga som skyldiga.
Här är några beskrivningar om slagsmålet från boken: ”Blod flöt som det sägs i strömmar, ett sorl, jämmer och svärjande utan beskrivning uppstod”. ”En fick fatt i en brunnskrok, bröt av staken, och började svinga omkring sig, så att det smällde i skallarna”.
Lötborna fick slutligen retirera till stranden och båtarna de hade kommit med, i flykten blev de attackerade med stenar. Andra hade fått sina båtar förstörda och fick fly via landvägen.
Dagen efter ska flera festdeltagare ha återkommit för att leta efter olika föremål som hade förlorats i tumultet. En man ska även ha varit där för att leta efter sitt föl och sin syster.
Slagsmålet ledde till en rättegångsprocess som varade i två år och tio kämpar blev slutligen dömda för misshandel. Kapellkriget beskrivs i boken som det sista stora sockenslagsmålet på Öland.
För mig var detta en ögonöppnare på flera sätt. Många socknar på Öland har IOGT-NTO lokaler men varken Egby eller Bredsättra har någon, vad jag vet. Efter Kapellkriget förstår jag om godtemplarna aldrig mer vågade sätta sina fötter innanför dessa sockengränser.
Jag förstår nu också lite mer om varför det fortfarande råder rivalitet mellan byar och socknar på Öland.
Antagligen inträffade det liknande slagsmål på andra platser på Öland. Efter en sådan här batalj är nog relationen ganska frostig mellan de inblandade parterna.
Då är det inte så konstigt att det fortfarande råder viss rivalitet mellan socknar och byar än idag. Det har givetvis förts vidare från generation till generation, för varje gång blir det lite mindre men det tar tid innan det helt försvinner.
Detta är väl en anledning till att vi verkar ha så svårt att ena Öland till en kommun, då många hänvisar till olika kulturer på ön.
Debatten har stundtals varit ganska hätsk men jag hoppas den blir mer sansad och att Kapellkriget förblir det sista stora sockenslagsmålet.