Anja möter: Husbilsfolket – vilka är de egentligen?
På Öland har jag varit nära att knacka på hos ”Husbilsfolket” flera gånger. De verkar nämligen ha det så mysigt när de dyker upp på ön och njuter. Till slut bestämde jag mig för att jaga rätt på ”husbilskänslan”. Den som en gång väcktes inom mig av en Monsterjägare.
Öland • Publicerad 16 juli 2022 • Uppdaterad 22 augusti 2022
””Till slut satt jag i Forden tillsammans med ”The Nessiehunter”som visade mig sin lilla husbil. Han hade monterat in en liten kamin, ett fönster i taket för att se stjärnorna och visade mig hur han duschade i dörröppningen med två hinkar vatten”.””
Annons

Det var en gång en affärsman från Dorset som gav upp allt för att bli monsterjägare i Skottland. Han flyttade in i sin gamla Ford vid Loch Ness-sjön utan vare sig telefon eller adress. Jag ville berätta hans historia i SVT under en tid när internet inte var tillgängligt för alla. Så jag skrev ett brev till en pub i närheten för att försöka få till en dokumentär. Pubägaren körde ut till hans boplats. Steve svarade. Så höll vi på. Till slut satt jag där i Forden tillsammans med ”The Nessiehunter” som visade mig sin lilla husbil. Han hade monterat in en liten kamin, ett fönster i taket för att se stjärnorna och visade mig hur han ”duschade” i dörröppningen med två hinkar vatten. Han var 40 år och en av de mest harmoniska människor jag någonsin har filmat. En intelligent man med båda fötterna på jorden som vågade följa sin dröm.

– Mitt liv kändes tomt trots alla pengar. Så jag började fundera på när jag senast var lycklig. Det var här i friheten vid sjön när jag spanade efter sjöodjuret som barn. Det tog jag fasta på.

I den stunden väckte Steve mitt intresse för livet i ett hus på hjul.

Det finns över 100 000 registrerade husbilar i Sverige och enligt en Sifo-undersökning frestas varannan svensk av husbilssemester. Själv har jag länge varit nyfiken på det mobila semesterlivet. Vad är det egentligen som lockar?

Anders tar igen sig efter flera dagars cykling. Han bor i Kalmar men kommer ofta till Öland. Njuter av att tända ”discolamporna” runt husbilen om kvällarna tillsammans med sambon.
Anders tar igen sig efter flera dagars cykling. Han bor i Kalmar men kommer ofta till Öland. Njuter av att tända ”discolamporna” runt husbilen om kvällarna tillsammans med sambon.Foto: Anja Kontor

Vid Byrums raukar möter jag Anders som hämtat upp sin fru från ett träningsläger på Böda Sand med dansaren Tobias Karlsson från Let´s Dance. Anders berättar att de just har cyklat åtta mil på två dagar. Rundade av med en middag på Kalk i Löttorp.

”Vi har inte använt toaletten på åtta år. Vi stannar på en camping eller ställplats varje kväll. I det lilla ”badrummet” stuvar vi in tvätten eftersom vi oftast inte hinner städa.”
”Vi har inte använt toaletten på åtta år. Vi stannar på en camping eller ställplats varje kväll. I det lilla ”badrummet” stuvar vi in tvätten eftersom vi oftast inte hinner städa.”Foto: Anja Kontor

–Vi älskar att åka runt i husbilen på Öland. Kör ofta över från Kalmar. Här finns det något för alla och vi har några hemliga små oaser på ön.

Anders tar fram sin mobil. Visar bilder på hur fint det är om aftonen när de tänder alla ljusslingor i olika färger utanför husbilen. Det ser ut som discolampor från 70-talet.

– Vi brukar kalla det för ”Thailand” eftersom vi får en tropisk, lyxig känsla av att sitta där och koppla av vid havet.

Längst bak i bilen finns dubbelsängen, till synes lika bekväm som en hotellsäng. Bredvid den toa och dusch, ett pentry för enklare matlagning samt en sittgrupp som även kan bäddas om till en säng.

Längst bak i bilen finns dubbelsängen, till synes lika bekväm som en hotellsäng.
Längst bak i bilen finns dubbelsängen, till synes lika bekväm som en hotellsäng.Foto: Anja Kontor

Anders öppnar upp husbilens bakdörr för att visa att dubbelsängen går att nå från två håll.

”En del brukar ligga kvar i bädden med dörrarna på vid gavel för att se solen gå upp. Jag är nog lite för rastlös för det.”
”En del brukar ligga kvar i bädden med dörrarna på vid gavel för att se solen gå upp. Jag är nog lite för rastlös för det.”Foto: Anja Kontor

Nu bär det av till Kalmar. Sedan ska Anders vidare till Järvsö på en cykelresa med kompisgänget.

Nedanför vägskylten upp till Gudesjö står Mats Hellström och kokar kaffe i sin nystädade husbil. Han är IT- tekniker;

Mats Hellström jobbar från sitt rullande kontor över hela Sverige. Han hittade en helt ny livsstil i samband med pandemin.
Mats Hellström jobbar från sitt rullande kontor över hela Sverige. Han hittade en helt ny livsstil i samband med pandemin.Foto: Anja Kontor

– Det här är mitt rullande kontor. Under pandemin fick vi inte gå till jobbet. Jag tänkte; ska jag sitta bara sitta här hemma dag ut och dag in. Jag måste hitta på något, köpte en husbil och blev helt fascinerad av friheten. Av att kunna fara lite som jag vill, inte ta vägarna jag först tänkte. Jag kan ju jobba var jag än är och fortsatte att leva det här livet. När min dotter kommer hem bor jag hemma i Uppsala. Jag älskar verkligen den vackra naturen på ön. Solnedgångarna är magiska. Här på Öland kan jag stanna hur länge som helst.

Mats Hellström lämnar bara sin husbil när dottern kommer hem till hans lägenhet i Uppsala: ”Här på Öland kan jag stanna hur länge som helst”, säger Mats och visar hur han får ståpäls bara av att prata om Ölands magi.
Mats Hellström lämnar bara sin husbil när dottern kommer hem till hans lägenhet i Uppsala: ”Här på Öland kan jag stanna hur länge som helst”, säger Mats och visar hur han får ståpäls bara av att prata om Ölands magi.Foto: Anja Kontor
Förar- och passagerarstolarna går även att svänga runt och vips, så har man en soffgrupp.
Förar- och passagerarstolarna går även att svänga runt och vips, så har man en soffgrupp.Foto: Anja Kontor

Vid ställplatserna i Kårhamns fiskehamn på östra Öland sitter Kent och Margareta från Växjö och äter potatissallad i duggregnet. De har haft husbil i 20 år, är inne på sin fjärde. I sommar har de varit i Tyskland.

– Men det var mest vindkraftverk, vägar och vägar, kyrkor och alléer, säger Margareta och tillägger att hon längtade till Öland.

– Jag har haft de öländska somrarna i mig sedan jag var 17 år. Jag ville hit.

Kent och Maggan från Växjö njuter av maten trots duggregnet som faller. Maggan berättar att Kent har hunnit fylla 81 år och tillägger; ”Visst är han stilig!”
Kent och Maggan från Växjö njuter av maten trots duggregnet som faller. Maggan berättar att Kent har hunnit fylla 81 år och tillägger; ”Visst är han stilig!”Foto: Anja Kontor

Hon lägger upp sitt nyopererade knä på en ”VM-pall”. Säger att det inte är någon fara samtidigt som hon försöker fösa undan röran på bordet.

– Jag som alltid brukar lägga upp så fint på våra fat.

I Kårehamn finns också Lasse Vestberg från Klintehamn på Gotland. Det är hans fjärde säsong med husbil. I sommar har kompisen Birgitta Flisberg från Visby hängt med.

”Vi har rymt lite från Almedals-veckan till lugnet på Öland. Vi är ett helt gäng som lämnar Gotland med samma färja. Sedan sammanstrålar vi lite då och då här på ön. Vi vill inte ha några måsten”, berättar Lasse Vestberg och Birgitta Flisberg.
”Vi har rymt lite från Almedals-veckan till lugnet på Öland. Vi är ett helt gäng som lämnar Gotland med samma färja. Sedan sammanstrålar vi lite då och då här på ön. Vi vill inte ha några måsten”, berättar Lasse Vestberg och Birgitta Flisberg.Foto: Anja Kontor
”Känslan när vi packar ryggsäcken. Vandrar över Alvaret i tystnad för att möta gryningen. Äta äggmackor med kaviar. Komma tillbaka till vår trotjänare som väntar på parkeringen. Det är livskvalitet!”

Trots att Lasse har jobbat som taxichaufför njuter han av att köra runt utan att vara bunden till någonting, ”att kunna bränna iväg över ängarna, bort genom skogarna”.

I Sandviks hamn sitter vännerna som känt varandra i nästan 40 år och äter middag i kvällssolen.

Björn, Lennart, Anita och Tina från Borås har varit vänner i över 40 år. I början vildcampade de med barnen i Dalarna. Sedan blev det husvagn i Italien, men nu har de husbil.
Björn, Lennart, Anita och Tina från Borås har varit vänner i över 40 år. I början vildcampade de med barnen i Dalarna. Sedan blev det husvagn i Italien, men nu har de husbil.Foto: Anja Kontor

– Vi älskar Öland, avslutar alltid säsongen med att besöka Skördefesten, säger Tina som länge jobbade på Josefssons postorder.

Nu är hon pensionär sedan flera år. Har ofta kommit hit med maken Lennart som är pensionerad blomstergrossist. Tillsammans med sina vänner Björn och Anita, som hade en blomsteraffär i Sparsör norr om Borås, åkte de länge till Italien med sina husvagnar. Men sedan några år tillbaka är det ”husbil för hela slanten”.

Lennart och Tinas hund älskar att vara ute på de öländska vägarna. Matte och husses vänner har också en hund av samma ras så det finns en trogen kamrat på färden.
Lennart och Tinas hund älskar att vara ute på de öländska vägarna. Matte och husses vänner har också en hund av samma ras så det finns en trogen kamrat på färden.Foto: Anja Kontor

–Vi har det helt enkelt förbaskat trevligt, säger Björn med sprittande lekfullhet i kroppen. Vi gillar verkligen Ölands ställplatser. Våra favoriter är de som finns i hamnarna eller på bondgårdar.

Tina och Lennart sover gott i sin husbil.
Tina och Lennart sover gott i sin husbil.Foto: Anja Kontor

De gillar att åka runt. Stanna var som helst. Bara gå bak i bilen om det är dåligt väder. Stanna inne och laga mat. Lennart berättar att han bodde på hotell tre dagar i veckan när han ännu jobbade. Nu njuter han av den ombonade tillvaron i husbilen.

Anita och Tina tipsar om att hålla ordning på utrymmet längst bak i bilen där det kan bli lite rörigt.

– Det är jättesvårt att hålla ordning. Det man ska ha ligger alltid underst och efter ett par dagars resande är det oftast en enda stor röra av allt. Vi har lådor som vi staplar med olika saker.

Tina från Borås bjuder in till visning av familjens husbil.
Tina från Borås bjuder in till visning av familjens husbil.Foto: Anja Kontor

De stigande bensin- och dieselpriserna gör att de inte kör runt lika mycket utan står still under längre perioder. De berättar också att de begagnade husbilarna inte längre står och samlar damm hos handlarna. Många är intresserade av begagnade husbilar som kostar mellan 500 000 och 700 000 kronor.

I Sverige finns det över 100 000 registrerade husbilar och enligt en Sifo-undersökning kan varannan svensk tänka sig att åka på husbilssemester.
I Sverige finns det över 100 000 registrerade husbilar och enligt en Sifo-undersökning kan varannan svensk tänka sig att åka på husbilssemester.Foto: Anja Kontor

– En 10 år gammal husbil är en helt okej husbil som ändå är i gott skick. Vi upplever att fler och fler säljer stugan och köper husbil i stället. De vill slippa allt jobb det innebär att äga ett hus, med målning, gräsklippning, snickeri och allt möjligt. När man är ute med husbil så är det semester på riktigt så att säga, då är det bara att ta dagen som den kommer. Det är nog just det som många har upptäckt helt enkelt.

Kön en söndagsmorgon vid Kårehamn. Tömning av latrin och gråvatten samt spolning och färskvatten är det som gäller innan det är dags för nya äventyr.
Kön en söndagsmorgon vid Kårehamn. Tömning av latrin och gråvatten samt spolning och färskvatten är det som gäller innan det är dags för nya äventyr.Foto: Anja Kontor

Hur gick det då för monsterjägaren? Jo, förra året firade Steve 30 år som ”heltids-jägare”. Nästa år fyller han 60 år men har ännu inte sett ”Nessie”. Men jag kan förstå hans fascination. För om man blickar ut över det orörda landskapet och vet att sjöns botten ligger 227 meter under den grumliga, mörka ytan, kan man mycket väl föreställa sig att dess djupa vatten ruvar på en hemlighet.

Anja Kontor tillsammans med ”monsterjägaren” Steve Feltham när hon producerade en dokumentär om honom åt SVT. Han bor ännu kvar i sin Ford, gör små monsterskulpturer i lera men har ännu inte sett Nessie. ”Men ibland är det som om jag känner henne exakt under båten”.
Anja Kontor tillsammans med ”monsterjägaren” Steve Feltham när hon producerade en dokumentär om honom åt SVT. Han bor ännu kvar i sin Ford, gör små monsterskulpturer i lera men har ännu inte sett Nessie. ”Men ibland är det som om jag känner henne exakt under båten”.Foto: Anja Kontor

Men för Steve, precis som för husbilsägarna, så är det frihetskänslan som är viktigast av allt.

Kombinationen av att leva på liten yta men ändå ha de flesta bekvämligheter är onekligen lockande.

Vem vet, jag kanske säljer mitt lilla torp och blir husbilsnomad...

Anja KontorSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.