Annons

Brandmännen gick på minimal bemanning under sommarens torka

Den torraste sommaren på 260 år. Skogsbränder på fastlandet. Ölands räddningstjänst i ständig beredskap och samtidigt med minimal bemanning. Flera av de öländska stationerna har haft en tuff sommar.
Degerhamn • Publicerad 28 augusti 2018
Gräsbranden i Smedby hade kunnat få en helt annan utgång om inte räddningstjänsten i Degerhamn hade fått hjälp av andra stationer.
Gräsbranden i Smedby hade kunnat få en helt annan utgång om inte räddningstjänsten i Degerhamn hade fått hjälp av andra stationer.Foto: Staffan Arvegard/N

Degerhamns brandstation har sedan tidigare brist på brandmän och under sommaren har den bristen förvärrats ytterligare. Vanligtvis består en styrka av fem personer som rycker ut vid brand eller olycka. Under sommaren har Degerhamn haft en minimal bemanning på ett befäl och två brandmän, totalt tre personer.

Degerhamn är inte den enda stationen som lider av underbemanning:

Annons

– Två-tre stationer har haft mer bekymmer än normalt den här sommaren, säger Johan Persson styrkeledare i Degerhamn och huvudskyddsombud för Brandmännens riksförbund på Öland.

Samtidigt har de gått på tårna under torkan som lett till en extremt hög brandrisk.

– Vi har ändå haft tur, att människor har kunnat hjälpa till även om de inte har haft beredskap. Vi hade en villabrand i Årsvik och en gräsbrand i Smedby. Där kom fler folk än vad som krävdes och det är helt avgörande för utgången av en sådan olycka, säger Johan Persson.

Ölands räddningstjänst brukar ha samarbete mellan stationerna, men torkan och den tunna bemanningen har gjort att ännu mer fokus legat på att hjälpa varandra.

– Två-tre stationer har ryckt ut initialt, sedan har en del fått vända om vi sett att de inte behövdes. I Degerhamn har vi till exempel fått hjälp av Mörbylånga och Färjestaden.

Huvudskyddsombudet Johan Persson hoppas att ett kommande nytänk ska underlätta rekryteringen av nya deltidsbrandmän.
Huvudskyddsombudet Johan Persson hoppas att ett kommande nytänk ska underlätta rekryteringen av nya deltidsbrandmän.Foto: Malin Edeborg

I Degerhamn fattas för närvarande 3,5 tjänster. Kvarvarande personal får täcka upp mycket extra, och ta fler pass än vad den ordinarie beredskapstiden anger. Hittills har det gått att lösa genom att lägga ett luftigare schema, som gör det möjligt att åta sig extradagar.

På hela Öland för Brandmännens riksförbund en ständig dialog med sina lokala chefer, där de diskuterar både kortsiktiga och långsiktiga lösningar för att anställa fler brandmän.

– Jag har rätt stora förhoppningar om att det ska bli ett nytänk framöver, vad gäller rekrytering, säger Johan Persson.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons