Raukarna förstörs - “Det är en sorg”
Sedan 60-talet har Michael Abrahamsson besökt Byrums raukar och sedan några år tillbaka spenderar han somrarna i sitt sommarhus precis intill dem. För varje säsong ser han hur partier i kalkstenarna har karvats ur eller brutits ner.
– När man bor nära ett naturarv där det är en känslig miljö som man tycker är viktig och vacker och att se det förstöras, det är en sorg, säger Michael Abrahamsson.
Nu när han kom tillbaka i maj månad har han upptäckt att på vissa raukar har cirka en halvmeter gånger 20 centimeter sten försvunnit som fanns där förra året. Han har själv inte sett någon stå med verktyg och hackat men har sett och mött människor vid raukarna som beter sig underligt. De går runt och inspekterar stenarna på ett sätt som andra besökare inte gör.
– Jag såg ett par igår som gick runt med en kamera och fotade på jättemånga ställen, det är liksom inte att de bara tar en bild på någon som står på rauken och ler. De människorna hackade inte då men jag kan tänka mig att de kommer hit vid ett annat tillfälle, säger Michael Abrahamsson.
Enligt Johan Jansson, reservatsförvaltare i Kalmar Länsstyrelse, är förstörelsen tyvärr ingen ny problematik för Byrum. Han tror att det förmodligen finns en svart marknad för fossiler men förstår inte varför man väljer att knacka i Byrums raukar då de är för porösa för att man ska kunna knacka ut en hel fossil. Ingen har i nuläget tagits på bar gärning vilket gör det svårt att få en uppfattning om vilka det är som hackar sönder raukarna och varför.
Men nästan varje gång Michael Abrahamsson befinner sig nere vid raukarna säger han till besökare som förstör. Inte människor som står och hackar i syfte att ta med sig fossiler hem utan oftast barnfamiljer som i sin lek kastar och knackar med sten på raukarna.
– Det är framförallt barnfamiljer som slår sig ner på raukarna, lägger ut en filt, badar och hoppar. Utan att föräldrarna är medvetna om det så sitter barnen och leker med stenar och knackar på raukarna med dem. Då brukar jag och andra grannar säga till att det inte är okej.
De flesta som Michael konfronterar är inte medvetna om att det är förbjudet då de inte sett någon information om det. Det finns skyltar uppsatta i Byrum, men som Michael anser vara för få och för otydliga.
Han tror inte att tydligare och fler skyltar kan stoppa dem som systematiskt åker dit i syfte att hacka fossiler men att det kan ha stor påverkan på de som inte är medvetna om att det är förbjudet. Idag finns det tre informationsskyltar och symbolskyltar med en överstruken hammare. Michael har varit i kontakt med naturskyddsenheten på länsstyrelsen sedan några år tillbaka och uppmanat dem att placera ut nya och tydligare skyltar.
”Jag förstår inte riktigt Länsstyrelsens sätt att resonera utan tycker att det här borde vara högprioriterat.”Michael Abrahamsson
– Det minsta man kan göra är att skylta upp ordentligt, det har man inte gjort och jag undrar varför. Jag förstår inte riktigt Länsstyrelsens sätt att resonera utan tycker att det här borde vara högprioriterat. Jag fattar inte vad de väntar på, säger Michael Abrahamsson.
Johan Jansson berättar att de har haft nedskärningar men har lyckats få till en extra satsning när det gäller att skylta i Byrum. De kommer sätta upp en större skylt med information om naturreservatet och vilka föreskrifter som gäller. Utöver det kommer en specialskylt om vilka fossilregler som gäller för raukarna, på både svenska och engelska. Men när den sätts upp kan Johan Jansson inte säga i nuläget.
Vad säger lagen?
Det ingår inte i allemansrätten att hacka loss fossil från block eller berggrund. Det är förbjudet enligt lag, brottsbalken kap 12, och räknas som åverkan eller i vissa allvarligare fall som skadegörelse.
Källa: Länsstyrelsen