Ostar från Alby gör succé
I Alby fanns det gamla bageriet när Christer Delding hade flyttat till Öland och ville pröva något nytt i livet. Efter en kurs på Hagelstads Gårdsmejeri startade han sitt eget för tre år sedan. Under namnet Ölands Köksmejeri gör han sina helt unika ostar.
Lokalen där han flyttade in var som gjord för osttillverkningen med kaklad tillverkningslokal, arbetsbänkar och kylutrymmen. Christer har ständigt utvecklat sin osttillverkning och gör i dag hårdost, dessertost, mögelost, halloumi och mer därtill.
Den egna favoriten är Ädel Alvar, en mjuk blåmögelost. Det är också en av de ostar som fick en fin utmärkelse på ostfestivalen i Stockholm i början av året.
Ostarna från Ölands Köksmejeri kan inte bli mer närtillverkade. Den större delen av mjölken kommer från gården på andra sidan vägen. Från kor som sommartid betar på Alvaret. En del mjölk hämtar han på Borgholms Kungsgård.
– Det går åt mycket mjölk, bara 10-15 procent blir ost, resten finns kvar som vassle.
I dag jobbar Christer själv i mejeriet. Men efterfrågan är stor och han har nått taket för vad som är möjligt att göra på egen hand.
– Det är frustrerande att inte kunna tillverka så mycket som efterfrågas. Framförallt under juli och skördefesten går det åt mer än jag kan leverera. Förra året tillverkade jag 1,8 ton men det räcker egentligen inte.
Ölands Köksmejeri
Förutom på Blå Porten säljs Christers ostar bland annat hos Josef Andersson eftr, Stora Rör, Ölands Skördebutik, Färjestaden, Mysinge Kött, Bårby, Stenladan, Algutsrum, ICA Mörbylånga, ICA Almérs, Färjestaden, Havtornsgården, Triberga, Ostbutiken, Borgholm och Stenåsa Camping, Stenåsa
olandskoksmejeri.se/