Annons

Dags för gymnasiemässa: ”Viktigt att välja det man tycker är roligt och intressant”

Nu närmar sig tiden för niorna att bestämma vilken linje de ska välja på gymnasiet.
Borgholm • Publicerad 7 oktober 2022
Johanna Ekstrand är studie- och yrkesvägledare på Slottsskolan i Borgholm.
Johanna Ekstrand är studie- och yrkesvägledare på Slottsskolan i Borgholm.Foto: Oskar Nilsson/Ölandsbladet

Lördagen den 8 oktober så kommer det vara gymnasiemässa i Kalmar. Under gymnasiemässan så kommer det att finnas elever, lärare och studie- och yrkesvägledare på plats.

Eleverna kommer berätta om deras linje och vad de gör under lektionerna och det finns tider som man ska hålla koll på. Man vill kanske gå på media och då finns det olika tider för visning av deras klassrum och hur de arbetar. Man kan hitta de olika tiderna på varje skolas hemsida och det ska finnas ett program med tiderna.

Annons

Om man inte kan den dagen det är gymnasiemässa, kan man komma vid ett annat tillfälle?

– Givetvis så kan man det och om man skulle vilja göra det så kallas det för skuggning men man kan bara kolla på en linje som man vill gå och man måste ha bestämt sig vad man ska kolla på. Men man ska kontakta sin studie- och yrkesvägledare som kommer hjälpa dig att kunna kolla på den linjen då och då får du åka in en vanlig skoldag och följa med dom och se hur det är, säger Johanna Ekstrand, studie- och yrkesvägledare på Slottsskolan i Borgholm.

Får man information om gymnasiemässan?

–Ja, alla som går i årskurs nio ska få ett gymnasiehäfte i posten om vilka linjer och gymnasier det finns att kolla på när man ska åka in. Det står också om det på varje skolas hemsida, säger Johanna Ekstrand.

Det är viktigt att välja något som man tycker är roligt och intressant eftersom man kommer gå på den linjen som man väljer i tre år. Väldigt många väljer samma linje som sina kompisar bara för att man vill hamna i samma klass och det kan bli fel, man kanske inte trivs och tycker att det är tråkigt.

Om man väljer samma linje som sin kompis men sen vill byta linje, vad gör man då ?

– Man kanske inte tycker att den linjen är så kul eller kan det var så att den linjen är för jobbig och om man tycker det så kan man gå till studie- och yrkesvägledare på gymnasiet och säga att man vill byta linje och de kommer göra sitt bästa för att få in dig i en linje som du vill gå på, säger Johanna Ekstrand.

Betyg och meritvärdet är viktigt för att komma in på den linje man vill komma in på men om det skulle vara så att man inte hinner att läsa upp sina betyg i nian så kan man söka sig in på introduktionsprogrammet och läsa upp de betygen för att lyckas komma in på den linjen man vill gå.

Finns det något gymnasium för de som har någon sjukdom eller diagnos som kräver anpassad utbildning?

– Ja, dels finns det AST-enheten som är för elever som har diagnos inom autismspektrumet och då måste man ha ett intyg från en läkare för att söka in och där finns det några program där och man får en specialanpassad undervisning. Det finns också gymnasiesärskolan för dom som har gått särskola i grundskolan och så kan de gå vidare till gymnasiesärskolan.

Oskar Nilsson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons