Tuffa läget – miljoner blir till noll: ”Mycket på gång”
Landets befolkning blir allt äldre och ”äldst” av alla är Borgholms kommun, för ett antal år sedan utmålat som ”Sveriges Florida”.
– Var tionde medborgare i kommunen är över 80 år, vi ligger kanske fem år före resten av landet när det gäller demografin, konstaterar socialnämndens ordförande Joel Schäfer (S).
Den höga snittåldern syns nu tydligt i kolumnen för utförda hemtjänsttimmar.
– 4 000 fler hemtjänsttimmar i juli i år än juli förra året och den nivån, drygt 16 000 timmar per månad, får vi vänja oss vid. Det nya normala, beskriver Schäfer.
Förvaltningens analys är att förklaringen till den dramatiska och samtidigt snabba höjningen av hemtjänsttimmar hittas i pandemin.
– Att man under pandemin var försiktig med att ta insatser i sitt hem. Det här behovet kanske fanns redan då, men att man avvaktade.
I kronor och ören kostar ökningen kommunen cirka 1,6 miljoner per månad. Höjningen syns också i socialnämndens budgetprognoser, så sent som i mars månad löd prognosen 4,4 miljoner i plus vid årets slut.
I dagsläget brottas nämnden med helt andra siffror.
– Det ser ut att landa på ett noll-resultat.
Tilläggsyrkande i höst?
– Absolut inte, vi ska klara plus/minus-noll.
Hemtjänsttimmar mars och maj månad 2022/2023
Mars 2022: 12 300 timmar
Mars 2023 : 15 300 timmar
Maj 2022: 12 400 timmar
Maj 2023: 15 800 timmar
Ökning 3 400 timmar (27 % )
I juli noterades en höjning på 4 000 timmar.
I socialnämndens protokoll från juni-sammanträdet sägs att ”höga personalkostnader i form av sjuk, fyllnad- och övertidskostnader på grund av personalbrist och fler externa placeringar än budgeterat” också påverkar budgetläget negativt.
Personalmässigt ser Joel Schäfer en ”bra bemanning” för att samtidig betona att åtgärder krävs, för att få bemanningen att räcka till, för att locka fler till att ta anställning.
I en framtidsspaning säger han:
– Alla yrkesgrupper kommer att ha brist och då måste man jobba på att vara attraktiv, att jobba med nya arbetssätt för att få personer att söka sig hit.
Vilket han anser vara på gång och i sammanhanget nämner han digitalisering och renodling av arbetsuppgifter.
I februari i år gavs verksamhetschefen för äldreomsorgen i uppdrag att genomlysa hemtjänstens arbetssätt samt ”presentera förbättringsåtgärder”.
– Vi börjar se frukterna av den genomlysningen, som beslutet om att nattliga besök hos hemtjänsttagare med enbart tillsynsbehov endast ska ske via kamera. Det är väldigt mycket på gång inom socialförvaltningens väggar, det kommer att ske mycket bra saker under denna höst, utlovar Joel Schäfer och berättar att han kan vara mer konkret efter nämndes septembersammanträde.
Nästa år flyttar äldreomsorgen in i nya Ekbacka där årshyran ursprungligen beräknades landa på drygt elva (11) miljoner kronor.
Det beloppet är i dag ett annat.
– 13 miljoner kronor och det är inget nämnden får kompensation för. Men när tre enheter (Soldalen, gamla Ekbacka, Strömgården) blir en så blir det över tid effektivare och ekonomiskt bättre, förutspår ordförande Schäfer.
”Det ser ut att landa på ett noll-resultat.”Joel Schäfer (S)
Statsbidragen, något hopp om höjning där?
– Nej, snarare tvärtom, många stöd försvinner, som riktade insatser till utbildning. Även andra riktade insatser försvinner.
Så 2024 blir ett besvärligt år?
– Det vill jag inte säga. I och med de åtgärder som kommer förbereder vi oss redan nu, utmaningarna över tid tar vi oss an nu.