Speciella brister hos öländsk restaurang: ”Allvarliga”
”Livsmedelsverket bedömer att avvikelserna är allvarliga på grund av kontaminationsrisk, varför beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas”.
När en kontroll genomfördes den 21 maj upptäcktes tre brister som kräver bättring, annars hotas verksamheten på Öland av vite. Företaget föreläggs att rätta till följande:
- Man hittade ”orengörbar penna och papper” och det fanns risk för nedsmittning av livsmedel: ”skydda livsmedel mot kontaminationer från omgivning”
- Personalen som hanterade oskyddade livsmedel gick utanför lokalen med arbetskläder ytan att ha skyddskläder på sig: ”Alla personer som arbetar på platser där livsmedel hanteras skall iaktta god personlig hygien vid utevistelse”
- Företaget hade analyserat produkter avseende förekomst av Listeria endast vid tre tillfälle och varje provtillfälle bestod av en enhet: ”Analysera minst sex produkter, fem enheter per tillfälle.
Fotnot: I det här fallet gör vi bedömningen att skadan för restaurangen om vi skriver ut namnet kan bli orimligt stor i förhållande till bristerna som uppstått. Det handlar om bristande efterlevnad av livsmedelslagstiftningen – men inga förbud eller böter. (se faktarutan nedan)
Namnpublicering eller ej
Ölandsbladet väljer att beskriva ett skeende som har allmänintresse och läsvärde i sig. En tjänsteman har gjort en kontroll för att du som kund ska kunna känna dig trygg. Att vi skriver visar på ett fungerande kontrollsystem.
Vid grova eller upprepade överträdelser så kan tidningen välja att namnpublicera. Om vi inte namnpublicerar kan läsaren utgå från att namnpubliceringen inte står i paritet med eventuella felaktigheter.
/Peter Boström, ansvarig utgivare.