Annons

En resa i natten – en strid ström av besökare i mörkret på södra Öland

Pizza på öländskt vis på gårdsplanen, hembakat i vägkorsningen, hantverk bland höbalarna och vikingar vid elden. Det var bara något av allt som fanns att bese när skymningen föll och natten kom på fredagen i skördehelgen.
Södra Öland • Publicerad 1 oktober 2022 • Uppdaterad 2 oktober 2022
Liselott Junerup hade stannat till hos Helen Bolander i Resmo för att bland annat köpa kakor och marmelad med chili och paprika. ”Den är det sting”.
Liselott Junerup hade stannat till hos Helen Bolander i Resmo för att bland annat köpa kakor och marmelad med chili och paprika. ”Den är det sting”.Foto: Maria Wiell

I vägkorsningen i Resmo hade Liselott Junerop från Växjö stannat till på sin resa på södra Öland. Hon hade bestämt sig för att åka själv, utan sällskap av make eller väninna.

– Det är skönt att få stanna till där jag vill utan att bry mig om någon annan. Nu skall jag köpa med mig lite gott bröd och marmelad hem innan jag åker vidare.

Annons

Hon var på skördefesten för första gången 2014 och har de senaste åren upptäckt att det är på södra Öland det händer.

– Nu åker jag alltid hit ner, det finns så mycket att upptäcka.

Ett par mil söderut hade en gårdsplan i norra Kastlösa fyllts med besökare som smakade på gårdens egen pizza. Det hade varit full fart redan från morgonen och vid sjutiden på kvällen var det många som ville äta en bit mat efter att ha inhandlat oljor och marmelader i gårdsbutiken.

Efter matpausen i Kastlösa blev nästa stopp hos Norrgården i Ventlinge. I mörkret var det många som beundrade årets löktavla innan familjerna gick över vägen för att leta sig fram i majslabyrinten. Andra sökte sig in i ladan där gott om försäljare av såväl hantverk som grönsaker hade placerat ut sina alster på höbalar och bland pumpor.

Linnéa Sander från Hulterstad sålde korv, doftljus och fårskinn där hon stod bland många andra i Norrgårdens lada i Ventlinge.
Linnéa Sander från Hulterstad sålde korv, doftljus och fårskinn där hon stod bland många andra i Norrgårdens lada i Ventlinge.Foto: Maria Wiell

– Det här är första gången som jag är med på något sådant här, det är kul att träffa mina kunder i den här miljön, säger Linnéa Sander från Hulterstad.

Hon har haft sitt företag Cleotösen en tid men har mest haft försäljning av lammlådor, grönsaker och snittblommor hemma i byn. I Norrgården har hon också sin nya produkt som är doftljus med många olika slags dofter. Kaffe är en av dem och lockar till köp.

I närheten står Maria Blixte från Torslunda med en packe ägg i famnen. Hon är på besök med sin man Joakim och sin son Emil. De åker runt med goda vänner från Malmö och startade i Borgholm.

Maria, Joakim och Emil Blixte från Torslunda hade sällskap av Mathias Wägby från Malmö (t h) när de gjorde en skördefestresa på södra Öland. ”Vi började i Eriksöre och sedan var vårt mål här i Ventlinge. Vi har bland annat köpt ägg och marmelad”.
Maria, Joakim och Emil Blixte från Torslunda hade sällskap av Mathias Wägby från Malmö (t h) när de gjorde en skördefestresa på södra Öland. ”Vi började i Eriksöre och sedan var vårt mål här i Ventlinge. Vi har bland annat köpt ägg och marmelad”.Foto: Maria Wiell

– Vi har först varit i Eriksöre och nu var målet här i Ventlinge. Sedan åker vi nog hemåt igen.

Resan söderut slutade i Grönhögens Medborgarhus. Där har Fri & Fast Form (fff) hittat sin plats sedan ett par år tillbaka. Det är hantverkare från Öland men också långväga ifrån som snickrar i trä, målar i akryl och olja, snidar vackra och användbara ting, binder korgar och visar upp vackra lapptäcken.

– Det har varit gott om folk under större delen av dagen, inte överfullt utan så pass många så att vi har hunnit prata och berätta om våra hantverk, säger Kajsa af Klercker som hör hemma i Grönhögen med i huvudsak trä som sitt hantverk.

Kajsa af Klercker snidar bland annat käppar, här med en snurrig käpp som är snidad i blåregn som hon har fått av Adam Hedin i Kastlösa. ”Jag har snidat käppar i 27-30 år”.
Kajsa af Klercker snidar bland annat käppar, här med en snurrig käpp som är snidad i blåregn som hon har fått av Adam Hedin i Kastlösa. ”Jag har snidat käppar i 27-30 år”.Foto: Maria Wiell
Annons

En annan av utställarna är Svenne Larsson från Falkenberg. Han gör tredimensionella målningar där fåglar i träreliefer bildar spännande motiv. ”Jag har många olika motiv men tyckte att fåglar passade bäst här på Öland”.

Natten var ännu ung men i Grönhögen avslutades resan söderut. Många fler stopp hade kunnat göras, det syntes på den mängd bilar och promenerande skördefestbesökare som stod utmed 136:an. Alla väl synliga med reflexjackor, gula västar och lampor.

Bland halmbalarna i Ventlinge hade Dora Sallnäs från Mörbylilla dukat upp sin keramik. Hon slog in skålar, vaser och många andra ting till glada köpare.
Bland halmbalarna i Ventlinge hade Dora Sallnäs från Mörbylilla dukat upp sin keramik. Hon slog in skålar, vaser och många andra ting till glada köpare.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons