Mindre granulatspridning är målet vid nya konstgräset
Unisport vann den offentliga upphandlingen och i början av maj inledde företaget arbetet med att byta ut konstgräsmattan i Färjestaden. På tisdagsförmiddagen ägde slutbesiktningen rum i solgasset på Tallhöjden.
– Vi har haft en månad med bra väder och fina förutsättningar, så det har rullat på bra, säger Magnus Möllerström, projektledare på Unisport.
Vad är det för typ av nytt konstgräs som nu ligger på plats?
– Det kallas för Polar, en sort som har längre strån än det gamla gräset. Du kommer känna att det är mycket mjukare än det tidigare. Spelarna kommer märka stor skillnad. Det andra var slitet och låg ner. När det är kallt och halt så blir det då ännu hårdare.
Hur lång beräknas livslängden vara?
– Det beror helt och hållet på hur mycket det används, men tio år håller detta lätt, vid normalförbrukning. Det viktigaste för mattan är renhållningen, och där har spelare, ledare och publik också ett ansvar, säger Magnus Möllerström.
Konstgräsanläggningen invigdes 2011. Bristande kompetens gällande skötseln gjorde att den första mattan fick utstå hård kritik efter bara ett fåtal säsonger.
Matheus Tholin, natur- och fritidsutvecklare på Mörbylånga kommun, var nöjd över att kunna gå ut på det nya plastgräset som totalt kostat 1,8 miljoner kronor att få på plats. Han menar att samma skötselmisstag inte kommer att upprepas.
– Det känns jättebra. Nu får vi lära oss att hantera en konstgräsplan från början den här gången. Vi hoppas att den kommer väl till nytta och håller länge.
Enligt Tholin blev det bara en anmärkning under slutbesiktningen. Det gällde den nya, låga träsargen som satts upp längs med hela det befintliga stängslet som omringar anläggningen.
Sargen är en del i det utökade arbetet som handlar om att främst vid snöskottningen försöka minska spridningen av granulatet, som är mattans ifyllnadsmaterial. Konstgräsgranulat är och har varit ett omdiskuterat ämne ur miljösynpunkt.
– Planen i sig var jättebra. Men det behöver tätas till lite vid sargen på sina ställen. Tanken har varit att vi ska bygga ett lite mer slutet område, så att granulatet inte kommer ut i onödan.
En annan ny installation för att försöka minska spridningen är en form av ”gallersluss” som ska anläggas vid huvudingången till planen. Kommunen ska själv utföra det arbetet under sommaren. Man har även köpt in en ställning där spelare, ledare och andra som besökt konstgräset ska kunna borsta av sina skor.
– Det kommer bli en grop i asfalten med ett galler ovanpå. Det blir en naturlig zon där man kan stampa av och borsta bort granulatet. Man kommer behöva gå igenom där för att komma ut. Alla får möjlighet att bidra till att inte granulatet kommer ut i naturen, säger Matheus Tholin.
Krister ”Krille Batong” Andersson är ny, heltidsanställd vaktmästare i Färjestadens GoIF sedan 1 januari. Den förre fotbollsprofilen – som från och med juni är permitterad en dag i veckan – blir försteskötare för planen.
– Det gäller att sköta den ordentligt veckovis. Vi ska få utbildning i eftermiddag, säger han.
Andersson räknade med att planen skulle användas för ungdomsträningar redan under tisdagskvällen.
Hur viktig är planen för Färjestadens GoIF:s verksamhet nu under sommarhalvårets ”lågsäsong”?
– Den är jätteviktig. Men den är viktig för alla andra lag också, med tanke på vintern. Man kan hoppas att det kommer en ny på östra sidan också framöver, så att alla lag som vill får plats.