Annons

Så mycket kostar det för kommunen att hyra nya högstadieskolan

Den nya högstadieskolan i Färjestaden byggs utifrån modern forskning, berättar skolchef David Idermark. Det innebär bland annat att det blir ljusa lokaler med rymd och nästintill inga korridorer. 11,7 miljoner per år i minst tjugo år kostar kalaset för kommunen.
Färjestaden • Publicerad 12 september 2019
Skolchef David Idermark informerade om det nya högstadiet. ”Det skall bli en trygg skola för samarbete och lärande”.
Skolchef David Idermark informerade om det nya högstadiet. ”Det skall bli en trygg skola för samarbete och lärande”.Foto: Natalia Johansson

I utformningen av den nya skolan har lärare och rektorer varit med och diskuterat, allt för att det skall bli den bästa möjliga miljön, både för lärare och elever.

– Vi kommer att arbeta i olika arbetslag och skolan byggs så att varje lag får ett väl definierat område, framförallt för de teoretiska ämnena. Helt nytt är att vi bygger en lokal där man samarbetar och undervisar i slöjd, teknik och bild, säger skolchef David Idermark..

Planskissen över det nya högstadiet där tre arbetslag på vardera 120 elever med lärare kommer att ha varsitt väldefinierade utrymme.
Planskissen över det nya högstadiet där tre arbetslag på vardera 120 elever med lärare kommer att ha varsitt väldefinierade utrymme.Foto: Anna-Mi
Annons

Han förklarar att det som han kallar verkstad blir en rymlig lokal med högt i tak, där man skall kunna göra experiment av skilda slag och där ämnena kan integreras med varandra.

Samtidigt som skolan skall ha rymd och ljus är det viktigt att tillmötesgå alla elevers behov av trygghet. ”Vi skall skapa miljöer där även barn som har koncentrationssvårigheter kan känna sig trygga.”

I skolan kommer kulturskolan att ha lokaler, delvis desamma som finns för musikundervisningen. På samma sätt kommer fritidsgården att finnas i skolan och flera utrymmen skall kunna hyras ut för externa arrangemang.

– Det skall vara en skola med aktiviteter dygnet runt, säger David Idermark. Framförallt köket och hemkunskapslokalen som till exempel kan användas för matlagningskurser.

Skolan byggs för 360 elever och kommer under de första tio åren att ha en betydande överkapacitet.

– Men vi vill inte råka ut för att inom några år ha blivit för trångbodda. Och kommunen har en skyldighet att ha en skola för alla, om det skulle bli en situation där någon av våra friskolor inte längre har undervisning.

Kommundirektör Ann Willsund understryker värdet av att bygga en skola i den storleken även om den inte kommer att vara full från början.

– Vi ser nu att antalet förskolebarn blir allt fler och att Färjestaden får allt fler invånare. Det gör att inom en tioårsperiod kommer det här högstadiet med all sannolikhet att behövas fullt ut.

När det nya högstadiet i Färjestaden står klart kommer en renovering och upprustning av Skansenskolan i Mörbylånga starta.

– Vårt mål är att vi skall ha två likvärdiga kommunala skolor i kommunen, säger David Idermark.

Fakta

Nytt högstadium i Färjestaden

Mörbylånga kommun hyr skolan av P&E till en kostnad av omkring 11,7 miljoner per år. Kostnaden består av hyra, 8,6 miljoner, driftskostnader 1,8 miljoner, avskrivningar, IT, kök och inventarier 1,3 miljoner.

Skolan byggs på tomten mitt emot Färjehallen utmed Järnvägsgatan.

En idrottshall byggs och kommer att ägas av Mörbylånga kommun. Förlagd till nuvarande boulebanan bakom Färjehallen.

Skolan skall stå klar i maj 2021 med skolstart höstterminen 2021.

Källa: Bengt Johansson, Mörbylånga kommun

Fakta

Antalet högstadieelver i Mörbylånga kommun hösten 2019

Skansenskolan, omkring 270 elever

Ölands friskola, omkring 150 elever

Östra skolan, omkring 75 elever

Eleverna och deras vårdnadshavare bestämmer själv i vilken skola de vill gå. Oavsett val är kommunen skyldig att tillhandahålla platser om någon friskola eventuellt inte längre har undervisning. Eller om fler och fler väljer att gå i den kommunala skolan, och i så fall på vilken ort.

En av två ”flyglar” i den nya högstadieskolan.
En av två ”flyglar” i den nya högstadieskolan.Foto: Anna-Mi
Skolan byggs i två våningsplan, som en sutterängbyggnad på den sluttande tomten mitt emot nuvarande Färjehallen utmed Järnvägsgatan i Färjestaden.
Skolan byggs i två våningsplan, som en sutterängbyggnad på den sluttande tomten mitt emot nuvarande Färjehallen utmed Järnvägsgatan i Färjestaden.Foto: Anna-Mi
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons