El–gigantens plan för Öland – kan stå klart 2025: ”Väldigt bra”
Enligt Marius Chard Uscilo utvecklar Eon Energiinfrastruktur ett 20-tal solprojekt i södra Sverige och det är ingen slump att Öland finns med på den listan.
– Nej, exakt, det vore ju konstigt att inte passa på att bygga där det är som mest sol. Öland har väldigt bra solinstrålning.
Det önskade projektet i Föra-trakten är ännu i något av sin linda. Prövningsprocessen med länsstyrelsen påbörjades i oktober och innan byggstart krävs okej därifrån.
Marius Chard Uscilo, vars yrkestitel är ”Business Developer PV Park, PV & New Solutions Sales”, berättar att en naturvärdesinventering ska göra under våren och att byggnationen ska ta stor hänsyn till hur naturen ser ut på platsen.
– Inventeringen ska komplettera vårt underlag och sedan är det upp till länsstyrelsen. Vi är övertygade om att underlaget ska vara tillräckligt och hoppas kunna bygga på cirka 20 hektar. Men skulle det vara så att Länsstyrelsens säger att ”ni får bara bygga på 10 hektar” så bygger vi efter det istället.
I nuläget planeras en anläggning på 20 megawatt där strålande energi från ovan ska ge cirka 24 miljoner wattimmar per år.
– Det motsvarar årsförbrukningen för ungefär 1 200 villor.
Här saknas innehåll
Förutom klartecken från länsstyrelsen krävs även tillräcklig mottagningskapacitet, att Eon:s lokala nät klarar den stora mängd el parken ska producera.
– Det vi måste tänka på är att även anslutningar ska byggas och att vi måste få en anslutningspunkt där vi skickar in elen i det allmänna nätet, förklarar Marius Chard Uscilo och tillägger:
– Det är stor konkurrens om nätkapaciteten.
Den frågan, nätet och dess kapacitet, ägs av ett annat bolag i Eon-koncernen.
– Om vi får en indikation därifrån att det går (att kapaciteten finns) så gör vi det. Och parken ligger med bra anslutning till befintlig infrastruktur för nät.
Kan du berätta hur stor investeringen är i kronor och ören?
– Nej tyvärr, det kan jag inte. Det är stor konkurrens inom det här området och det är för tidigt i processen. Och idag vet vi inte heller hur stor parken blir.
Däremot kan han berätta att Eon inlett ett samarbete med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet.
– För att utveckla våra solparker på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden och den ekologiska hållbarheten.
”Det motsvarar årsförbrukningen för ungefär 1 200 villor.”Marius Chard Uscilo