Annons

Styret om skolbussarna: ”Får inte fortsätta köra”

”Även om det skulle vara så att vi går supermycket plus på det här så får vi inte fortsätta köra eleverna, vi har gjort fel”, säger Liv Stjärnlöf (M), ordförande i bildningsnämnden om indragna bussarna.
Mörbylånga kommun • Publicerad 28 februari 2024
Liv Stjärnlöf (Moderaterna), ordförande i bildningsnämnden.
Liv Stjärnlöf (Moderaterna), ordförande i bildningsnämnden.Foto: Andreas Yngvesson

– Vi förstår att det påverkar folks vardag och livspussel men grunden är att vi måste följa lagen, säger Liv Stjärnlöf (M), ordförande i bildningsnämnden.

Annons

– De har efterfrågat de ekonomiska konsekvenserna och vi har redovisat att det går 2,2 miljoner till skolskjuts som vi inte får och ska betala.

Kritiken innefattar ju även att ni inte gjort någon kalkyl kring den interkommunal ersättningen från Borgholm, hur mycket den kan minska på sikt i takt med att eleverna blir färre.

– Ja, men en sådan beräkning är väldigt svår att göra och dessutom är det är inte så att vi går plus på elever, det är missvisande. Ersättningen är ju till för att täcka kostnaderna för eleverna.

Ölandsbladet har skrivit om Borgholms kommun pågående insats för att stoppa ”elevflykten”. Eftersom de 2023 betalade 14 584 500 kronor till Mörbylånga kommun, 140–150 000 kronor per barn.

– Det handlar om en hög kostnad för vår kommun och vi har väldigt bra skolor som vi vill ha hög beläggning på, sa Roland Hybelius, utbildningschef i Borgholm.

– Hur stor vinst är det att få in nya elever beror helt på om eleven bara går in i en befintlig klass eller om det behövs ny klass och fler lärare, konstaterade Ilko Corkovic, kommunalråd (S).

”Även om det skulle vara så att vi går supermycket plus på det här så får vi inte fortsätta köra eleverna, vi har gjort fel”
Liv Stjärnlöf (M)

Men det innebär inga avgörande skillnader på ekonomin för Mörbylånga, enligt Liv Stjärnlöf.

– Och även om det skulle vara så att vi går supermycket plus på det här så får vi inte fortsätta köra eleverna, vi har gjort fel, säger hon.

– Vi har haft en jättegod dialog med Borgholm i den här frågan och tolkar lagen likadant, tillsammans kommer vi vara behjälpliga och göra flytten av elever så sömlös som möjligt.

Ölandsbladet skrev i måndags att beslutet kan tvinga barn att ta farliga vägar till skolan så att deras säkerhet äventyras och att detta strider mot barnkonventionen, enligt Sverigedemokraternas på kommunstyrelsen.

Annons

– Jag vill stryka under att det inte stämmer, det är kartlagt vilka skolvägar som är farliga i kommunen och de barnen får fortsatt skolskjuts.

Hur går dialogen med KLT angående bussar för barn som bor utanför kommunen och fortsatt vill åka och då betala sin biljett?

– Vi har en löpande dialog för att barn som vill ta första busshållplatsen i Mörbylånga kommun ska kunna göra det till sin skola, om det blir samma antal bussar eller fler får vi se.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons